Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia americană pe buza recesiunii. Șeful FED asigură într-o ieșire extraordinară că `deși activitatea economică e mai lentă rămânem o economie solidă`

Federal Reserve
Jerome Powell

Preşedintele Băncii centrale americane (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, a declarat miercuri că economia SUA rămâne solidă, chiar dacă a încetinit creşterea, şi a dat asigurări că nu prezintă niciun risc imediat de recesiune, scrie AFP preluat de agerpres.

"Este o economie puternică. Nu există... nimic care să sugereze că este aproape de sau vulnerabilă la o recesiune", a spus el la o conferinţă de presă.

"Desigur, având în vedere evenimentele din lume, dispariţia efectelor politicii bugetare şi creşterea dobânzilor, s-ar putea să observaţi o activitate economică mai lentă", a adăugat Jerome Powell, reamintind că 2021 a fost "un an de creştere extraordinar de puternică".

Dobânda de referință a băncii centrale americane a fost majorată la cel mai mare nivel față de nivelul crizei de la debutul pandemiei. Federal Reserve a anunțat o creștere a dobânzii-cheie de la 0,75 la 1%.

Este cea mai agresivă mișcare pentru combaterea inflației din anii 2.000 până în prezent, notează AFP.

Rezerva Federală a mai anunțat și reducerea bondurilor și obligațiunilor ipotecare de trezorerie, care atinseseră cifra record de 9 trilioane de dolari.

S-a ajuns la această sumă pentru că Rezerva Federală a cumpărat trilioane de obligațiuni pentru a încerca să mențină scăzute ratele împrumuturilor pe termen lung.

Asta va avea însă ca efect creșterea suplimentară a costurilor împrumuturilor în întreaga economie, arată sursa citată.

O creștere a dobânzilor va determina, probabil, rate mai mari la împrumuturi pentru persoane fizice și întreprinderi, pe termen lung, inclusiv pentru credite ipotecare, carduri de credit și împrumuturi auto.

Odată cu creșterea prețurilor la alimente, energie și bunuri de larg consum, obiectivul Rezervei Federale este de a reduce cheltuielile - și creșterea economică - prin împrumuturi mai scumpe.

Banca centrală speră că costurile mai mari ale împrumuturilor vor încetini suficient cheltuielile pentru a domoli inflația, dar nu atât de mult încât să provoace o recesiune.

Responsabili ai băncii centrale au declarat miercuri că sunt „foarte atenți la riscurile de inflație”. menționând că invazia Ucrainei agravează presiunile inflaționiste, prin creșterea prețurilor petrolului și alimentelor. Mai mult, „lockdown-ul din China ar putea exacerba întreruperile lanțului de aprovizionare”, ceea ce ar putea stimula și mai mult inflația, au mai arătat aceștia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.