Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economist: Ar fi o prostie ca BNR să omoare puseul inflaţionist prin sugrumarea economiei

deschide.md
financiar fiscal economie finante

Banca Naţională a României nu se poate ocupa singură de dezechilibrele macroeconomice, nu se poate lupta singură cu inflaţia şi nu poate să se ocupe singură de deficitele externe, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

"Construcţia bugetului pentru anul care vine este clar că va întârzia, nu numai din raţiuni de ordin politic, de formare a unui nou Guvern. În orice caz, această construcţie trebuie să semnalizeze mult mai vizibil începutul unei corecţii fiscale, unei consolidări fiscal-bugetare. Dacă nu vom reuşi acest lucru, începând cu 2022, există spectrul capcanei îndatorării. Noi am pornit cu o datorie publică relativ mică, însă ea a crescut foarte repede în mod justificat. Problema la noi nu este de nivel al datoriei publice, ci de flux. Noi trebuie să curmăm o dinamică "sine die" a deficitelor mari. Banca Naţională a României nu se poate ocupa singură de dezechilibrele macroeconomice, nu se poate lupta singură cu inflaţia şi nu poate să se ocupe singură de deficitele externe (...) Noi avem o problemă în Europa Centrală şi de Răsărit, cu o inflaţie care se duce în câteva ţări către 8%, la finele acestui an, şi poate urca peste în prima parte a lui 2022. Şi iar spun că Banca Naţională nu se poate lupta singură împotriva cererii excesive prin politica monetară, aşa cum nu poate subit să omoare puseul inflaţionist prin sugrumarea economiei. Ar fi o prostie să facă aşa ceva", a susţinut Dăianu.

Reprezentanţi ai mediului guvernamental, experţi, consultanţi şi analişti au participat, marţi, la conferinţa anuală CursDeGuvernare pe tema bugetelor publice şi Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.