Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economistul Mircea Coșea bate cu pumnul în masă: Pensiile românilor trebuie să crească cu minim 30%

Agerpres
Mircea Coșea

Economistul Mircea Coșea atenționează că indexarea pensiilor de la 1 ianuarie trebuie să se facă cel puțin cu 30%. Deși discuțiile din coaliție avansează cu procent de 10% pentru creștere, Coșea spune că o asemenea sumă nu acoperă nici pe departe cheltuielile cu coșul zilnic, plata facturilor sau a medicamentelor.

„O majorare a pensiilor ar trebui să fie făcută cu rata inflației. Inflația oficială e de 15,3 – 15,8%. Deci dacă plecăm de la inflația oficială, a INS, ar trebui să fie o creștere de 15,3 – 15,8%.

Dar nu mai putem să lucrăm cu asemenea metode pentru că adevărata inflație, cea a produselor care sunt de consum curent, e mult mai mare, ajunge la aproape 30% după anumite calcule. Oricum ea depășește 25%. Deci ar trebui să fie o creștere a pensilor cu 25% până la 30%, ceea ce nu e posibil.

Uitați-vă la situația țării: 9.600 de firme, de companii își încetează activitatea. Ele sunt plătitoare de impozite și taxe. Asta înseamnă că bugetul țării va suferi foarte mult. De unde bani? Tot din împrumuturi?

Deci ar trebui să fie făcută o creștere pe scăderea puterii de cumpărare. Puterea de cumpărare a scăzut cu 30%, pe datele lunii august. Poate acum e chiar mai mult. Asta înseamnă că ar trebui să fie o astfel de creștere. Nu e posibil.

Și atunci această creștere de 10% pe care o tot pretinde Guvernul de două, trei ori pe zi, când ministrul apare la diferite posturi TV, e un fel de plată socială, un fel ajutor, să zicem, pe care Guvernul îl dă pensionarilor, dar nu are legătură cu creșterea pensiilor”, a declarat Mircea Coșea, potrivit România TV.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.