Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economistul-șef al Raiffeisen Bank: Prognoza Guvernului de creştere economică este extrem de optimstă

Raiffeisen

Prognoza Guvernului de creştere economică este extrem de optimstă, a declarat pentru Ziarul Financiar Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, care spune că instituţia are în acest moment o prognoză de scădere economică de 6% în 2020 şi un deficit buegtar estimat la 8,5% din PIB.

Cu toate acestea, în opinia sa, deficitul bugetar va ajunge spre 10% din PIB, un nivel care va fi dificil de finanţat.

„Calculele sunt relativ simple. Dacă înainte de criză ţinta de deficit era de 3,6%, iar opinia Consiliului Fiscal are că acesta sa va apropia de 4,6% din PIB, la o creştere economică de 4,1%, acum noi vedem o scădere de 6%. La fiecare punct procentual în minus penru scăderea economică se adaugă 0,35 puncte procentuale în deficit. Astfel, am ajunge la un deficit de peste 8% din PIB, la care se adaugă plata şomajului tehnic, achiziţiile de aparatură medicală şi înlesnirile la plata taxelor. Estimarea FMI pe acest pachet este de 2% din PIB, deci ajungem la peste 10%”, a declarat el pentru ZF.

El mai spune că aşteptarea analiştilor financiari şi a pieţelor financiare era că guvernul va revizui creşterea pensiilor cu 40% în septembrie, un efort bugetar semnificativ în condiţiile date. În condiţile unui deficit bugetar greu finanţabil, guvernul ar trebui să reevalueze toate cheltuielile de acest tip şi, în acelaşi timp, să valorifice toate sursele de finanţare interne şi externe.

„Este de remarcat că a fost menţinută creşterea pensiilor cu 40%, ceea ce este contrar aşteptărilor analiştilor şi pieţelor financiare (...) Din perspectiva finanţării trebuie luate în calcul absolut toate sursele de finanţare posibile (...) FMI are în momentul de faţă o facilitate foarte atractivă care pune la dispoziţia solicitanţilor surse importante de finanţare fără condiţionalităţi, iar termenii de finanţare sunt cei mai buni pe care îi putem accesa în momentul de faţă.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.