Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ECOWAS, eforturi diplomatice pentru a inversa lovitura de stat din Niger / Întâlnire cu preşedintele îndepărtat de la putere

legit.ng
ecowas

O delegaţie a principalului bloc regional din Africa de Vest, ECOWAS, s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele destituit al Nigerului, Mohamed Bazoum, şi a purtat discuţii cu liderul juntei, generalul Abdourahmane Tiani, în capitala Niamey, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei nigeriene a organizaţiei, relatează Reuters, citat de news.ro.

Grupul vest-african urmăreşte căi diplomatice pentru a inversa lovitura de stat din 26 iulie. Acceptarea misiunii de către liderii loviturii de stat ar putea indica o dorinţă de a negocia, după ce vineri blocul regional şi-a sporit ameninţarea de a folosi forţa ca ultimă soluţie pentru a restabili democraţia în Niger. ECOWAS a anunţat că a fost convenită o "zi Z", nedivulgată, pentru o posibilă intervenţie militară.

În timp ce misiunile anterioare ale ECOWAS au fost respinse, delegaţia de sâmbătă a fost întâmpinată pe aeroportul din Niamey de prim-ministrul numit de juntă, a declarat o sursă ECOWAS, vorbind sub protecţia anonimatului.

Grupul care a sosit cu avionul la Niamey era condus de fostul lider militar nigerian Abdulsalami Abubakar şi l-a inclus pe preşedintele comisiei ECOWAS, Omar Touray, a declarat sursa.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui nigerian, Abdulaziz Abdulaziz, a postat o fotografie a delegaţiei care s-a întâlnit cu preşedintele Mohamed Bazoum. Acesta a fost îndepărtat de la putere în Niger la 26 iulie şi de atunci ar fi deţinut în palatul prezidenţial de junta militară. "După întâlnirea cu (liderul juntei) generalul Abdoulrahmane Tchiani, delegaţia ECOWAS din Niger l-a vizitat şi pe preşedintele Mohamed Bazoum în această seară", a scris oficialul nigerian pe platforma socială X (Twitter). El nu a oferit însă detalii despre rezultatul discuţiilor.

Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la negocieri din partea juntei, care îl reţine pe preşedintele Mohamed Bazoum de când a preluat puterea, în ciuda apelurilor internaţionale pentru eliberarea acestuia. Dar, într-un discurs televizat către naţiune, transmis sâmbătă seara, Tiani a declarat că nici liderii loviturii de stat şi nici "poporul Nigerului nu doresc război şi rămân deschişi la dialog".

El a avertizat că Nigerul rămâne pregătit să se apere dacă va fi nevoie. "Dacă o agresiune ar fi întreprinsă împotriva noastră, nu ar fi o plimbare în parc aşa cum cred unii", a spus el.

Mii de voluntari se oferă să susțină junta

ECOWAS a adoptat o poziţie mai dură faţă de lovitura de stat din Niger - a şaptea din regiune în decurs trei ani - decât în comunicatele transmise după reuniunile anterioare. Credibilitatea blocului este în joc, deoarece a declarat că nu va mai tolera alte răsturnări de situaţie de acest gen.

De asemenea, Nigerul are o importanţă strategică pentru puterile regionale şi globale, datorită rezervelor sale de uraniu şi petrol şi rolului său de centru pentru trupele străine implicate în lupta împotriva insurgenţilor din al-Qaida şi Stat Islamic.

Subliniind interesele care sunt în joc, Departamentul de Stat al SUA a declarat sâmbătă că a trimis un nou ambasador în Niger, al cărui "obiectiv diplomatic va fi să pledeze pentru o soluţie diplomatică care să păstreze ordinea constituţională".

Ambiţia juntei de a rezista presiunilor externe de a se retrage a fost aplaudată de mulţi din Niger. Mii de susţinători ai acesteia s-au adunat sâmbătă pe un stadion din Niamey. Aglomeraţia a fost atât de mare, încât a determinat amânarea unui recensământ neoficial al voluntarilor civili care ar dori să-şi asume roluri non-militare în cazul în care ECOWAS va recurge la forţă şi va interveni în Niger.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.