Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecuador: 31 de morți într-un nou focar de violențe în interiorul penitenciarului Litoral, la Guayaquil

www.gettyimages.com
ecuador puscarie

Un nou focar de violenţe într-o închisoare din Ecuador s-a soldat de sâmbătă cu cel puţin 31 de morţi şi 14 răniţi în rândul deţinuţilor, între răniţi fiind şi un ofiţer de poliţie printre cei 2.700 desfăşuraţi în centrul închisorii pentru a restabili ordinea, relatează miercuri AFP, citat de Agerpres.

"Numărul morţilor în confruntările care au avut loc de sâmbătă în interiorul penitenciarului Litoral, la Guayaquil (sud-vest), se ridică la 31, iar cel al răniţilor la 14", a scris biroul procurorului general pe contul său de Twitter, redenumit "X". Anterior, el a spus că printre răniţi se află şi un poliţist.

Parchetul anunţase anterior moartea a 18 deţinuţi în această închisoare aflată în unul dintre oraşele din vestul ţării cel mai grav afectate de violenţe şi trafic de droguri.

Una dintre victime a fost decapitată, indică un document oficial, care menţionează şi folosirea armelor de foc în timpul confruntărilor în acest penitenciar cunoscut sub numele Guayas 1.

Procuratura generală a anunţat că a deschis două anchete, "prima pentru uciderea de persoane private de libertate şi a doua pentru terorism din cauza exploziilor şi a cantităţii de arme şi muniţii găsite în centrul penitenciarului".

Din februarie 2021, închisorile din Ecuador au fost scena unor masacre repetate care s-au soldat cu peste 420 de morţi în rândul deţinuţilor, uneori decapitaţi sau arşi.

Aproximativ 2.700 de militari şi poliţişti au descins în centrul penitenciarului pentru a restabili controlul. În timpul intervenţiei au fost ridicate nouă puşti, un lansator de grenade, patru pistoale, două revolvere şi 1.000 de cartuşe.

Această desfăşurare a avut loc în cadrul stării de urgenţă anunţată în aceeaşi zi în întreg sistemul penitenciar. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile.

Un recensământ recent a stabilit că în cele 36 de închisori din Ecuador, cu o capacitate de circa 30.000 de locuri, se află aproximativ 31.321 de deţinuţi, dintre care 3.245 de străini, majoritatea pentru trafic de droguri.

Ecuadorul este situat între Columbia şi Peru, cei doi principali producători mondiali de cocaină, iar capturile de droguri bat recorduri. Au ajuns la 455 de tone de când preşedintele Guillermo Lasso a venit la putere în mai 2021 şi 210 de tone de narcotice au fost confiscate în 2021, un record.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.