Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecuador: dialogul dintre guvern și organizațiile indigene a fost întrerupt. Care sunt solicitările acestora

usnews.com
Revoluție proteste ecuador

Confederaţia naţionalităţilor indigene din Ecuador (Conaie) a anunţat sâmbătă că întrerupe dialogul cu guvernul preşedintelui de dreapta Guillermo Lasso, care a fost stabilit după protestele împotriva costului ridicat al vieţii făcând şase morţi în iunie 2022, scrie AFP, citat de Agerpres.

"Întrerupem dialogul", a declarat Leonidas Iza, preşedintele puterii Conaie, raportând pe reţelele de socializare unele rezoluţii adoptate de consiliul extins al organizaţiei reunit vineri la Quito.

Guvernul şi Conaie finalizaseră în octombrie negocierile menite să pună în aplicare "acordul de pace" semnat la sfârşitul lui iunie pentru a pune capăt manifestaţiilor, fără a ajunge la un acord privind combustibilii, cea mai critică problemă a negocierilor.

"Ne retragem" de la mesele rotunde instituite după 18 zile de manifestaţii antiguvernamentale împotriva costului ridicat al vieţii, a spus liderul indigen.

Victimele manifestațiilor

Manifestaţiile, care au durat între 13 şi 30 iunie, au făcut şase morţi şi peste 600 de răniţi. Acestea au afectat în special centrul capitalei Quito, dar blocaje rutiere au afectat şi 19 din cele 24 de provincii ale ţării. De asemenea, o mie de sonde de petrol au fost blocate în Amazonia.

Popoarele indigene cereau o reducere cu 21% a preţurilor celor mai folosiţi combustibili. Guvernul a acceptat o reducere cu 8% a preţului motorinei şi benzinei.

Dar Conaie şi-a menţinut cererea de creştere a subvenţiilor la combustibil pentru locuitorii zonelor rurale populate de indigeni. În timpul negocierilor, s-au ajuns la 218 acorduri în domeniile sănătăţii, educaţiei, dreptului muncii şi susţinerii producţiei.

Potrivit lui Leonidas Iza, administraţia Lasso, instalată la putere în mai 2021, "nu şi-a îndeplinit angajamentele", precum moratoriul asupra datoriilor fermierilor faţă de bănci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.