Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecuador vrea o soluţie de mediere internaţională în cazul Julian Asange

Julian Assange

Ministrul de Externe al Ecuadorului a declarat că şederea de cinci ani şi jumătate a lui Julian Assange în ambasada ţării sale din Londra este "de neconceput" şi ar trebui încheiată prin mediere internaţională, informează The Guardian. Fondatorul WikiLeaks se află la Knightsbridge din vara anului 2012, când s-a confruntat cu perspectiva extrădării în Suedia, după acuzaţiile de agresiune sexuală la adresa a două femei. El a negat acuzaţiile.

Suedia a decis să claseze fără urmări plângerea cu privire la un viol depusă împotriva lui Julian Assange, refugiat din iunie 2012 în Ambasada Ecuadorului la Londra, cu scopul de a scăpa de un mandat de arestare european. Poliţia britanică a anunţat însă că îl va aresta pe Assange dacă va părăsi ambasada, întrucât a încălcat, în 2012, termenii eliberării sale condiţionate, atunci când s-a refugiat, o infracţiune care este pedepsită cu un an de închisoare.

Ministrul ecuadorian al Afacerilor Externe, María Fernanda Espinosa, a declarat că ţara sa caută o "a treia ţară sau o personalitate" care să negocieze o reglementare finală cu Marea Britanie, cu scopul de a rezolva impasul. "Nicio soluţie nu va fi găsită fără cooperare internaţională şi cooperarea Marii Britanii, care şi-a manifestat interesul pentru rezolvarea situaţiei", a declarat Espinosa. Marţi seară, un avocat al lui Assange a părut să primească favorabil propunerea Ecuadorului. El a declarat că clientul avea drept la azil, subliniind că riscul de a fi persecutat în SUA a crescut în ultimele luni "ca urmare a războiului administraţiei Trump cu WikiLeaks" şi că ancheta din Suedia a fost întreruptă de două ori. "Dacă Marea Britanie vrea să arate că este o naţiune care respectă obligaţiile şi angajamentele faţă de Naţiunile Unite, este momentul ca Asange să se poată bucura de dreptul la liberate şi de dreptul fundamental la protecţie faţă de persecuţia SUA", a spus avocatul.

Julian Assange ar putea fi urmărit în justiţie în SUA pentru publicarea, de către WikiLeaks, de documente militare şi diplomatice confidenţiale, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.