Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecuadorul expulzează circa 1.500 de pușcăriași străini

reuters.com
ecuador violente

Ecuador va expulza circa 1.500 de deţinuţi străini, majoritatea din Columbia, Peru şi Venezuela, pentru a lupta împotriva bandelor şi a traficanţilor de droguri, a anunţat vineri preşedintele Daniel Noboa, relatează AFP.

"Cei care au o pedeapsă executorie de cinci ani sau mai mult vor fi expulzaţi din ţară, (adică) aproximativ 1.500 de persoane care au venit în această ţară pentru a comite infracţiuni şi nu simple infracţiuni, ci infracţiuni grave", a declarat Noboa în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul unei reuniuni pe probleme de securitate în oraşul-port Guayaquil (sud-vest), scrie agerpres.ro.

Conform recensământului penitenciarelor din 2022, în închisorile din Ecuador se aflau 3.245 de deţinuţi străini, adică 10% din totalul populaţiei penitenciare (31.321). Dintre aceştia, 2.900 sunt bărbaţi, scrie agerprs.ro.

Preşedintele Noboa a adăugat că Ministerul de Externe se află în contact cu autorităţile din "Peru, Columbia şi Venezuela, deoarece peste 80% dintre aceste 1.500 de persoane provin din aceste ţări".

"Aceste persoane urmează să părăsească Ecuadorul", a subliniat el, fără a preciza calendarul acestei măsuri.

Preşedintele Daniel Noboa a anunţat totodată că lucrează la o consultare populară, cu până la 14 întrebări, care se va concentra pe subiecte precum sfera de acţiune a forţelor armate, reforma sistemului judiciar şi ocuparea forţei de muncă.

Ecuador, devenit centru logistic pentru transportul de cocaină către Statele Unite şi Europa, este devastat de violenţa dintre bande şi traficanţii de droguri, cu o cifră record de 26 de crime la 100.000 de locuitori în 2022, care ar putea ajunge până la 40 anul acesta, conform experţilor.

Închisorile sunt scena unor masacre recurente între bande rivale. Din februarie 2021, au avut loc cel puţin zece masacre care au făcut peste 460 de morţi în rândul deţinuţilor.

Pentru a controla cei mai periculoşi deţinuţi, guvernul ecuadorian a propus construirea a cel puţin şase închisori de înaltă siguranţă, potrivit ministrului de interne Monica Palencia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.