Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecuadorul îl ABANDONEAZĂ pe Julian Assange: Fondatorul WikiLeaks va putea fi ARESTAT de Marea Britanie

Julian Assange

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a anunţat joi că se ”reunesc” condiţiile ca fondatorul WikiLeaks Julian Assange să părăsească Ambasada Ecuadorului la Londra, în care s-a refugiat în 2012 pentru a evita eventuale proceduri judiciare în Statele Unite, relatează AFP.

”Se reunesc condiţiile ca domnul Assange să ia hotărârea să iasă (din Ambasadă) în cvasilibertate”, a declarat Lenin Moreno pentru presă, apreciind că regatul Unit a dat asigurări că australianul nu va fi extrădat către o ţară în care viaţa i-ar fi ameninţată.

Citește și: S-a decis! Exemplu pentru Firea, transport public gratuit

”Spun «cvasilibertate», pentru că nu trebuie să uităm că el (Assange) nu s-a prezentat în faţa tribunalelor britanice şi că trebuie să ispăşească o pedeapsă nu foarte lungă din acest motiv. Justiţia britanică este cea care va decide” acest lucru, a adăugat şeful statului ecuadorian. În ambele ţări, pedeapsa în asemenea cazuri nu depăşeşte şase luni, scrie news.ro.

Guvernul britanic a anunţat în mod oficial Guvernul de la Quito ”că Constituţia Marii Britanii nu autorizează extrădarea unei persoane către o ţară în care viaţa îi este în pericol”, a precizat Lenin Moreno.

Citește și: Vești proaste! Prețul spot al kWh atinge recordul anului

Procedurile judiciare din Suedia împotriva lui Julian Assange cu privire la viol şi agresiuni sexuale au fost abandonate în mai 2017, însă justiţia britanică a refuzat să ridice mandatul de arestare emis pe numele său, pe motiv că nu a respectat, în 2012, condiţiile eliberării sale pe cauţiune.

Australianul în vârstă de 47 de ani se teme că, dacă iese din sediul Ambasadei Ecuadorului, ar fi arestat şi apoi extrădat şi judecat în Statele Unite în urma publicării de către WikiLeaks, în 2010, a numeroase secrete militare şi documente diplomatice americane, în cea mai mai mare divulgare de documente clasificate din istoria Americii.

Citește și: Ministrul Transporturilor, Lucian Șova a făcut anunțul! Ce se va întâmpla cu prețul călătoriei cu metroul

Assange a acuzat Ecuadorul că vrea să  pună capăt azilului pe care i l-a acordat şi să-l predea Statelor Unite, unde procurori pregătesc un caz penal împotriva sa. El a dezvăluit un act de acuzare secret în acest sens pe site-ul său.

Marea Britanie a anunţat că îl va aresta dacă iese din ambasadă.

Citește și: Comisia Europeană a decis acest lucru iar românii trebuie să aplice

”Nu-mi place prezenţa domnului Assange în ambasada ecuadoriană, dar trebuie să-i respectăm drepturile omului şi având în vedere acest lucru credem că şase ani este prea mult pentru ca cineva să rămână aproape încarcerat într-o ambasadă”, a declarat Moreno, citat de Reuters.

El a insistat, în acest interviu acordat unui post de radio, că a primit suficiente garanţii din partea Londrei că nu-l va extrăda dacă iese din ambasadă, potrivit The Associated Press.

Citește și: Noi kilometri de autostradă vor fi deschiși până la finalul anului. Despre ce autostradă este vorba

Şeful statului ecuadorian nu a spus dacă Assange va fi dat afară din ambasasă, dar a precizat că avocaţii acestuia analizează ce vor face în continuare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.