Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecuația războiului se schimbă radical! Rusia acuză SUA: Washingtonul a 'aprobat atacuri ucrainene pe teritoriul rus!'

capital.ro
sua rusia

Administraţia de la Moscova a convocat, vineri, diplomaţi de rang înalt ai Ambasadei americane din Rusia pentru a denunţa afirmaţii ale lui Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joe Biden, considerate încurajări ale atacurilor pe teritoriul rus.

"Diplomaţi de rang înalt din cadrul Misiunii diplomatice americane din Moscova au fost convocaţi la Ministerul rus de Externe pe 26 mai. Oficialii ruşi au protestat vehement faţă de afirmaţiile inacceptabile ale consilierului prezidenţial american pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, care a aprobat de fapt atacuri ucrainene pe teritoriul rus, inclusiv asupra Crimeei şi regiunii Belgorod", a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Tass. "A venit vremea ca Washingtonul să afle că orice formă de agresiune împotriva Rusiei va continua să fie urmată de cea mai puternică reacţie posibilă", a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova, conform agenţiei Reuters, informează Mediafax.

Ce a spus oficialul american

Sullivan a fost întrebat duminică, într-un interviu acordat CNN, dacă Ucraina poate primi arme care să atingă ţinte din Crimeea. "Da. Nu am impus limite asupra capacităţilor Ucrainei de a lansa atacuri asupra teritoriului aflat în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. Ceea ce am spus noi este că nu vom furniza Ucrainei sisteme americane sau occidentale pentru a ataca Rusia. Noi credem că regiunea Crimeea este a Ucrainei", a declarat Sullivan.

Rusia a anexat unilateral regiunea ucraineană Crimeea în 2014, dar decizia nu este recunoscută la nivel internaţional.

Solicitarea SUA pentru Ucraina

Statele Unite au cerut de mult timp Ucrainei să nu utilizeze armament american în atacuri comise pe teritoriul Rusiei, a afirmat joi generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme de la Washington, pe fondul acuzaţiilor formulate de Moscova după incursiunea în regiunea Belgorod. "Regula stabilită cu ucrainenii este să nu utilizeze echipamente furnizate de SUA pentru a comite atacuri în spaţiul geografic al Rusiei", a declarat Milley la finalul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.

Administraţia de la Washington a anunţat că analizează informaţiile despre presupusa utilizare a unor vehicule militare de provenienţă americană în atacuri comise pe teritoriul Rusiei. "Verificăm informaţiile despre posibila utilizare a echipamentelor şi vehiculelor americane. Noi le-am transmis foarte clar ucrainenilor că nu susţinem folosirea de echipamente americane pentru atacuri în interiorul Rusiei", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Context

Combatanţi pro-ucraineni au pătruns luni pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova. Însă combatanţii au pătruns în Rusia dinspre Ucraina şi, potrivit unor surse citate de cotidianul The Guardian, în cursul incursiunii au fost observate vehicule militare de fabricaţie americană, inclusiv de tip Humvee şi Maxxpro. Un civil rus a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi în urma atacurilor comise de grupul pro-ucrainean în regiunea Belgorod, potrivit autorităţilor ruse. Administraţia de la Moscova a anunţat marţi respingerea incursiunii militare ucrainene, precizând că aproximativ 70 de combatanţi ucraineni au fost eliminaţi.

Potrivit unor oficiali citaţi de postul BBC News, liderii occidentali sunt îngrijoraţi de atacurile comise pe teritoriul rus, temându-se de escaladarea conflictului între NATO şi Rusia. Armata Rusiei va riposta "extrem de dur" dacă vor mai fi incursiuni militare ucrainene pe teritoriul rus, a avertizat ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.