Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Edilii ucraineni îl acuză pe Zelenski că se transformă într-un dictator: revolta primarilor împotriva președintelui

www.facebook.com
tricou zelenski

Dezacordurile și vechile dispute sunt în creștere între Guvernul Ucrainei și liderii regionali, a informat miercuri The Washington Post.

Tendințele autocratice din timpul conflictului "încep să se dezvolte în Ucraina", citează publicația cuvintele primarului din Dnipro, Boris Filatov. În opinia sa, primarii au fost în prima linie a protejării orașelor și doresc mai mult control asupra restaurării societății.

Ziarul susține că formarea de către guvern a unor administrații militare, ale căror competențe le depășesc adesea pe cele ale administrațiilor locale civile, a provocat dezamăgire în rândul primarilor de orașe.

În aceste condiții, primarii ucraineni încearcă să stabilească parteneriate cu țări sau orașe care sunt pregătite să finanțeze programe specifice de reconstrucție.

Primarii și analiștii au declarat pentru The Washington Post că guvernul Zelensky pare să încerce să marginalizeze primarii pentru a menține controlul asupra ajutorului pentru recuperare și pentru a slăbi orice viitor rival politic.

În sens mai larg, mai mulți primari au declarat pentru The Post că există o îngrijorare tot mai mare că, pe fondul războiului, administrația Zelensky revine asupra promisiunilor și planurilor de a elimina un vestigiu persistent al erei sovietice prin descentralizarea puterii și acordarea unei mai mari autorități guvernelor regionale și locale.

"Tendințele autocratice încep să se dezvolte în Ucraina în timpul războiului", a declarat Borys Filatov, în vârstă de 50 de ani, puternicul primar al orașului Dnipro din sud-estul Ucrainei, un oraș care a devenit un canal cheie pentru arme și ajutor pentru frontul estic al țării, aflat în conflict. "Ei încearcă să domine domeniul politic... cu toate acestea, noi nu suntem adversari".

El a criticat guvernul lui Zelensky, la fel ca și alții, cu un avertisment major: indiferent de diviziunile interne, a spus el, inamicul cel mai mare este Rusia, iar Occidentul trebuie să continue să sprijine apărarea suveranității Ucrainei.

Filatov, care a fost reales în 2020 cu o largă majoritate, a intrat în conflict cu Zelensky în trecut. Recent, guvernul lui Zelensky ar fi amenințat cu revocarea cetățeniei ucrainene a unui oligarh apropiat de Filatov, deoarece acesta deține dublă cetățenie, lucru interzis de Ucraina. Un alt oligarh și confident apropiat, de asemenea cu dublă cetățenie, a declarat că luna trecută i s-a interzis să se întoarcă în țară după o călătorie.

"Este o pantă periculoasă", a declarat Orysia Lutsevych, cercetător în cadrul programului pentru Rusia și Eurasia al think tank-ului Chatham House, cu sediul la Londra. "Pentru ca Ucraina să câștige acest război, trebuie să se bazeze pe această idee că primarii nu sunt concurenți, ci sunt văzuți ca făcând parte din echipă... unde există un comandament central în timp de război, în timp ce, în același timp, în același timp, guvernele locale pot aborda problemele așa cum consideră necesar."

Aceste disensiuni cu politicienii locali au loc în contextul în care Zelensky a făcut schimbări controversate în cadrul propriului său cabinet, luna trecută suspendându-i pe șeful serviciilor de securitate ucrainene și pe procurorul general, în timp ce a anunțat, de asemenea, o investigație de amploare privind "trădarea și activitățile de colaborare".

Războiul l-a impulsionat pe Zelensky, care se bucură acum de un sprijin public larg. Discursurile nocturne ale președintelui din capitală sunt creditate ca fiind de natură să ridice moralul Ucrainei, în ciuda unui război care a distrus orașe întregi din întreaga țară și a costat nenumărate mii de vieți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.