Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE Guvernul a adoptat noua Lege a Pensiilor / Ciolacu: Nu există 'nu vreau' sau 'nu pot' atunci când vine vorba de pensionari

Inquam Photos/ Octav Ganea
sedinta Guvern Ciolacu

Momente de impas în ședința de guvern de astăzi în care trebuia să fie aprobată noua Lege a Pensiilor.

UPDATE, ora 18.16 - Liderul PNL, Nicolae Ciucă, pe Facebook:

`Partidul Național Liberal este cel care a susținut întotdeauna creșterea pensiilor în condiții sustenabile. Legea, care a fost astăzi aprobată în ședința de guvern, are la bază patru principii pe care le-am agreat în coaliție: contributivitate, stabilitate, solidaritate și egalitate. Întotdeauna, noi, liberalii, am fost susținătorii majorărilor oneste, cu adevărat sustenabile și am demonstrat acest lucru și în ultimii ani. Din 2020 și până astăzi, PNL a majorat pensiile cu aproximativ 40% și de fiecare dată am făcut-o pe baza unor calcule solide și bine fundamentate. Grija pentru seniori trebuie să fie un angajament pe care îl onorăm cu fiecare ocazie, construind o Românie în care fiecare cetățean să simtă respectul și recunoștința pe care societatea i le datorează pentru anii de muncă”

UPDATE, ora 18.03 - Premierul Ciolacu a scris pe Facebook: „Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există ”nu vreau” sau ”nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”.

UPDATE, ora 17.20 - Proiectul de Lege a pensiilor a fost adoptat în ședința de Guvern, cu observațiile CES și avizul Ministrului Finanțelor.

UPDATE, ora 16.50 - Ședința de guvern a fost reluată în urmă cu puțin timp. Totodată, Consiliul Economic și Social a dat avizul favorabil pe Legea Pensiilor.

Marcel Boloș prezintă în ședință impactul bugetar: aproape 27 miliarde lei în 2024, peste 50 de miliarde în 2025, aproape 64 de miliarde în 2026 si peste 76 de miliarde în 2027.

Știrea inițială:

Potrivit unor surse guvernamentale, ședința s-a amânat pentru că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș,  susține în continuare că nu există bani pentru majorarea pensiilor.

Aceleași surse susțin că Marcel Ciolacu le-ar fi dat termen miniștrilor Marcel Boloș și Simona Bucura Oprescu ca până la ora 16.30 să se pună de acord în privința acestei legi.

Ministrul de Finanțe ar avea foarte multe condiții să semneze Legea Pensiilor. Acesta cere, printre altele, să fie adoptate noi măsuri care să acopere majorarea pensiilor, prevăzută la 1 ianuarie 2024. Ar fi vorba despre taxe pentru companii, dar și pentru persoanele fizice, potrivit surselor citate.

Boloș propune creșterea taxării mediului de afaceri și a populației care să aducă un impact bugetar de minim 33 miliarde lei.

Totodată, sursele guvernamentale mai spun că nici Consiliul Economic și Social nu și-a dat încă avizul pe această lege, aviz fără de care Executivul nu o poate aproba.

Ședința de guvern de astăzi a început cu două ore mai târziu din cauza neînțelegerilor pe Legea Pensiilor, după ce ministrul Finanțelor a spus că nu există bani pentru majorarea pensiilor cerându-i premierului să găsească soluții.

La rândul său șeful Executivului i-ar fi spus lui Marcel Boloș că dacă nu dă avizul ca Legea Pensiilor să fie adoptată, nu va mai face parte din echipa sa de miniștri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.