Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ședința de Guvern pentru buget și măsurile fiscale a fost amânată, în lipsa avizului CES

Inquam Photos/ Octav Ganea
sedinta Guvern Ciolacu

Ședința în care Guvernul va aproba joi proiectul bugetului de stat pe 2024 și Ordonanța de Urgență privind măsuri social-fiscale, criticate de sindicaliști și mediul de afaceri, a fost amânată, conform Digi24.

Executivul avea programată reuniunea de la ora 12.00, însă ședința a fost amânată pentru o oră ulterioară, până când Guvernul va primi avizul Consiliului Economic și Social. Avizul CES este consultativ.

Confederaţia Patronală Concordia a anunțat deja că va aviza negativ în Consiliul Social şi Economic de joi bugetul pe anul 2024 şi măsurile fiscal-bugetare, organizaţia menţionând că nu a existat niciun fel de consultare şi discuţie cu nicio industrie.

„Experienţa acestui an ne-a arătat că deşi Guvernul are autoritatea politică de a propune ce buget doreşte dacă el este construit pe estimări şi prognoze nerealiste în privinţa veniturilor, oalele se sparg repede în capul bunilor plătitori de taxe şi impozite. Aceştia vor fi chemaţi din nou să achite un deficit mai mare decât cel estimat, în ciuda promisiunilor că în 2024 nu vor exista creşteri de taxe şi impozite", a declarat Radu Burnete, directorul executiv al confederației sindicale.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 3,4% şi o inflaţie medie anuală de 6% şi deficit de 5% din PIB, potrivit Strategiei Fiscal - Bugetare 2024 - 2026 publicate miercuri.

Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, iar deficitul bugetar la 5% din PIB, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.