Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ședință de urgență la Ministerul Mediului: ultimele detalii despre situația de la Roșia Montană

taul mare

Nivelul apei în Lacul Tăul Mare din Alba, unde s-a depistat o avarie la baraj, a scăzut cu un metru, în urma acțiunilor de evacuare, a anunțat ministrul Mediului, în urma unei ședinţe extraordinare de duminică a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a convocat, duminică dimineața, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă constituit la nivelul MMAP în urma apariției unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m-2 m, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roșia Montană, județul Alba, informează Mediafax.

Sâmbătă, reprezentanți ai Primăriei Roșia Montană au observat apariția unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roșia Montană a anunțat evenimentul prin 112.

Ministerul Mediului menționează că, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat. Acumularea Tăul Mare, realizată în anul 1908, este deținută de Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

„În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N , intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervențiilor. De asemenea, pe baza informațiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creșteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roșia Montană, debitele vor fi relativ staționare”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Șpecialiștii ANAR au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0.15-0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar și un debit redus prin conducta de preaplin.

„Pentru coborârea nivelului în lac cu 4-5 m IJSU Alba a început deja montarea pompelor de 10.000 l/min. Pomparea se va face gradual, ținând cont de condițiile din aval. Nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund”, transmite Ministerul Mediului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.