Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ședința ultra-secretă în care s-a decis pragul la abuz în serviciu (Surse)

dpa
ochi sifoane secret

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Aceasta a fost știrea care a aruncat în aer scena politică. Conform surselor noastre, la această decizie s-a ajuns după o ședință la cel mai înalt nivel la Vila Lac 2.

Duminică, liderii de vârf ai coaliției de guvernare s-au strâns la Vila Lac 2 pentru a discuta problema pensiilor speciale. Pe ordinea de zi a apărut și stabilirea pragului la abuzul în serviciu.

Surse politice ne-au explicat cum s-a desfășurat acțiunea. Susținătorii acestei măsuri ar fi fost președintele UDMR, Kelemen Hunor și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

La ședința coaliției au participat doar liderii de vârf, o chestiune destul de neobișnuită. În general, la aceste ședințe participarea este una mai largă și se discută mai multe probleme. De această dată, participarea a fost restrânsă și s-au discutat doar pensiile speciale și pragul valoric la abuzul în serviciu.

În cadrul discuțiilor politice, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu ar fi internalizat măsurile propuse și au dat undă verde pentru a trece în Parlament. Ulterior, amendamentele au fost redactate la Ministerul Justiției.

În PNL s-ar fi aprins niște beculețe când liderii din plan secund au aflat că se va promova măsura care a condus la protestele din Piața Victoriei. Totuși, în ciuda faptului că s-au înroșit telefoanele, Nicolae Ciucă și Lucian Bode au mers mai departe cu demersul.

”S-au executat militărește”, ne-au precizat sursele noastre.

Se tem de proteste și dau înapoi

După votul din Senat, în special din zona USR s-a dat alerta. S-a comunicat intens pe subiect în țară, pe rețelele de socializare, dar mai ales s-a apăsat butonul de alertă la Bruxelles.

Văzând valul care vine către ei, liderii PSD și PNL au încercat să dreagă busuiocul. De la pragul de 250.000 de lei, Ministerul Justiției a venit cu un prag de 9000 de lei.

Liderul PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri seară, pe Facebook, că în urma unei discuții cu liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, coaliția de guvernare își va însuși pragul valoric propus de Ministerul Justiției pentru abuzul în serviciu.

  • „Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu. Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției. Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis și el:

  • „În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.