Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa Trezoreriei SUA, avertisment apocaliptic: vom avea o catastrofă economică și financiară

Agerpres - Reuters
Janet Yellen

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a emis duminică un avertisment dur, că un eşec al Congresului de a acţiona cu privire la plafonul datoriei ar putea declanşa ”o criză constituţională” care ar pune sub semnul întrebării bonitatea guvernului federal, transmite Reuters, informează News.ro.

Yellen a tras un semnal de alarmă cu privire la posibilele consecinţe de pe piaţa financiară, dacă plafonul datoriei nu va fi ridicat până la începutul lunii iunie, când a spus că guvernul federal ar putea rămâne fără numerar pentru a-şi plăti facturile.

Negocierile pe această temă nu ar trebui să aibă loc ”cu pistolul la capul poporului american”, a declarat Yellen pentru emisiunea ”This Week” de la ABC.

Biden a cerut Congresului să ridice plafonul datoriei fără condiţii

Camera Reprezentanţilor condusă de republicani a adoptat luna trecută un proiect de lege care ar ridica plafonul datoriei guvernului de 31.400 miliarde de dolari, dar măsura include reduceri drastice ale cheltuielilor în următorul deceniu, cărora Biden şi colegii săi democraţi se opun.

Biden se pregăteşte să se întâlnească marţi, la Casa Albă, cu preşedintele Republicii Camerei, Kevin McCarthy, liderul minorităţii republicane la Senat, Mitch McConnell, şi cei mai proemineni democraţi din Congres, pentru a discuta problema.

"Este datoria Congresului să facă acest lucru. Dacă nu reuşesc să o facă, vom avea o catastrofă economică şi financiară care va fi creată de noi. Şi nu ar trebui să ajungem în punctul în care trebuie să ne gândim dacă preşedintele poate continua să emită datorii. Aceasta ar fi o criză constituţională ", a spus Yellen, făcând aluzie la delimitarea puterilor executivului şi legislativului conform Constituţiei SUA.

Biden a spus ferm că nu va negocia majorarea plafonului datoriei, dar va discuta despre reduceri bugetare după trecerea unui nou plafon.

Congresul a asociat adesea majorări ale plafonului datoriilor cu alte măsuri de buget şi cheltuieli.

Washingtonul stabileşte în mod regulat o limită pentru împrumuturile federale.

În prezent, plafonul este egal cu aproximativ 120% din producţia economică anuală a ţării.

Datoria a atins acest plafon în ianuarie, iar Departamentul Trezoreriei şi-a menţinut obligaţiile în această limită, dar, până în iulie sau august, Washingtonul ar putea fi nevoit să înceteze cu totul împrumuturile.

În acest scenariu, undele de şoc s-ar putea răspândi pe pieţele financiare globale, deoarece investitorii ar pune la îndoială valoarea obligaţiunilor americane, care sunt văzute ca fiind printre cele mai sigure investiţii şi servesc ca elemente de bază pentru sistemul financiar mondial.

Proiectul de lege adoptat de Parlament ar reduce cheltuielile la nivelurile din 2022, iar apoi ar limita creşterea la 1% pe an, ar abroga unele stimulente fiscale pentru energia regenerabilă şi ar înăspri cerinţele de muncă pentru unele programe împotriva sărăciei.

Liderul majorităţii democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a început săptămâna trecută să elibereze calea pentru un vot pentru un proiect de lege care ar suspenda limita datoriilor guvernamentale timp de doi ani, fără condiţii.

Dar republicanii din Senat şi Cameră au spus că nu vor vota pentru o astfel de măsură.

Un grup de 43 de republicani ai Senatului au declarat sâmbătă că se opun votării unui proiect de lege care nu face decât să ridice plafonul datoriei SUA fără a aborda alte priorităţi, arătând că ar putea bloca un astfel de plan al democraţilor.

Legislaţia ar necesita 60 de voturi pentru a fi adoptată în Senatul cu 100 de locuri. Având doar o majoritate democrată de 51-49 în Senat, Schumer ar avea nevoie de sprijinul a cel puţin nouă republicani pentru a depăşi un prag de 60 de voturi pentru a promova o astfel de legislaţie.

Democratul Hakeem Jeffries, vorbind la programul NBC ”Meet the Press”, a spus că Biden a precizat că ar putea exista o discuţie cu parlamentarii cu privire la cheltuieli, investiţii şi venituri, dar că acţiunea responsabilă ar fi creşterea plafonului datoriei.

”Trebuie să ne asigurăm că America îşi plăteşte facturile pentru a evita o neplată periculoasă a datoriei noastre într-un mod care ar arunca în aer economia Statelor Unite”, a spus Jeffries.

Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a subliniat, de asemenea, pericolele unui default.

”Defaultul ar fi catastrofal pentru Statele Unite. Dacă ar fi să nu ne plătim datoria, ar avea un impact teribil asupra ratelor dobânzilor”, a declarat Adeyemo pentru ”The Sunday Show” de la MSNBC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.