Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efect de domino: prețul gazului din Europa a crescut vertiginos după ce Gazprom a oprit livrările

gaze germania

Prețurile europene la gaze au crescut miercuri cu o cincime după ce Gazprom din Rusia a suspendat livrările către Polonia și Bulgaria, spunând că aceste țări nu au reușit să facă plățile în ruble care trebuiau efectuate cu o zi înainte.

Contractele futures care urmăresc prețul cu ridicata al gazului în Europa au avansat cu aproximativ 20%, la 117 euro pe megawatt/oră, la începutul tranzacțiilor. Prețurile sunt de aproape șapte ori mai mari decât în urmă cu un an, informează Financial Times.

Euro, care a scăzut constant din februarie, a coborât miercuri la minimul ultimilor cinci ani în raport cu dolarul.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au urcat cu 24%, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie, informează Agerpres.

"Gazprom a suspendat complet livrările de gaze către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza neplății în ruble", a precizat Gazprom într-un comunicat.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a acuzat Rusia că încearcă să folosească gazul ca "instrument de șantaj" după decizia Gazprom de a suspenda livrările.

Vezi și: Bulgaria se revoltă după ce Gazprom a oprit livrarea de gaze: 'Reprezintă o încălcare a contractului! Gazul este folosit mai mult ca o armă politică'

Într-o declarație, ea a calificat acțiunea sa drept "nejustificată și inacceptabilă" și a spus că aceasta indică faptul că Rusia este un furnizor de gaz nesigur. Cu toate acestea, Von der Leyen a declarat că UE este pregătită pentru acest scenariu și că există planuri de urgență. UE a depus eforturi pentru a asigura livrări alternative și "cele mai bune niveluri posibile" de stocare a gazelor, a spus ea.

Vezi și: Polonia sfidează Rusia, după anunțul că Gazprom oprește livrarea de gaz: 'Ne vom descurca! Rezervele de energie sunt în siguranță'

Blocul comunitar "a elaborat un răspuns coordonat al UE", a declarat von der Leyen. "De asemenea, vom continua să lucrăm cu partenerii internaționali pentru a asigura fluxuri alternative. Iar eu voi continua să lucrez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa."

Vezi și: De frica Rusiei, Austria acceptă să plătească pentru gazul rusesc în ruble: 'Sunt în conformitate cu termenii sancțiunilor' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.