Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efecte inedite ale sancțiunilor: Noua bancnotă de 100 de ruble, lansată joi, nu poate fi recunoscută de bancomate

bancnota 100 de ruble

Noua bancnotă de 100 de ruble, prezentată de Banca Centrală a Rusiei, nu va ajunge prea curând în portofelele cetățenilor, cred bancherii: mai întâi ATM-urile trebuie să învețe să recunoască bancomatele. Potrivit reprezetnanților pieței, în contextul sancțiunilor și al retragerii din Rusia a principalilor producători occidentali de echipamente, acest lucru ar putea dura câțiva ani.

La 30 iunie, vicepreședintele Băncii Centrale, Serghei Belov, a anunțat introducerea în circulație în Rusia a unei noi bancnote cu o valoare nominală de 100 de ruble. Însă participanții la piața financiară intervievați de Kommersant sunt încrezători că rușii nu vor vedea aceste bancnote în circulație prea curând. Pentru a face acest lucru, băncile trebuie să configureze bancomatele, terminalele și echipamentele de numerar pentru a recunoaște noile bancnote, iar acest lucru nu va fi ușor de realizat într-un mediu în care principalii producători occidentali de bancomate NCR și Diebold Nixdorf au părăsit Rusia.

Asociația Băncilor din Rusia (ADB) a avertizat Banca Centrală cu privire la această problemă încă din primăvară. În special, asociația a remarcat că peste 60% din bancomate sunt NCR și Diebold Nixdorf, iar casele de marcat sunt 100% importate. În acest sens, ADB a cerut amânarea introducerii în circulație a noilor bancnote timp de șase luni. "Odată cu plecarea furnizorilor, orice actualizare a software-ului validatoarelor din modulele de reciclare / acceptare a banilor din bancomate, precum și a caselor de marcat, a terminalelor, a devenit imposibilă, ceea ce duce la imposibilitatea de a adăuga / schimba șabloanele pentru bancnote atât pentru cupiuri noi, cât și pentru un nou eșantion", se arată în scrisoare.

Se pare că Banca Centrală înțelege această problemă, deoarece Serghei Belov, anunțând introducerea bancnotelor, a făcut o precizare potrivit căreia noile bancnote vor apărea în cantități notabile în circulație după ce echipamentele necesare ale băncilor vor fi adaptate. În opinia sa, acest lucru poate dura șase luni sau un an, dar deocamdată bancnotele vor merge la furnizorii de echipamente.

Sberbank este încrezătoare că, până la punerea în circulație a noilor bancnote, rețeaua de bancomate, care include peste 70.000 de dispozitive, va fi pregătită pentru operațiuni cu acestea.

Implementarea suportului pentru noile bancnote de către validator, după cum a explicat directorul executiv al Asociației Naționale de Plăți, Maria Mikhailova, este cel mai adesea realizată de către furnizorul de echipamente ATM și depinde de prioritatea acestei dezvoltări.

După cum a declarat pentru Kommersant un reprezentant al uneia dintre băncile sancționate, furnizorii străini cu siguranță nu își vor modifica software-ul pentru ei.

O sursă Kommersant de pe piața de plăți este de acord că "ținând cont de situația geopolitică, este greu de imaginat că dezvoltările pentru piața rusă vor fi o prioritate". Mai probabil, în opinia sa, este scenariul în care unii furnizori refuză să susțină noile bancnote, adică utilizarea lor în dispozitive va fi imposibilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.