Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EFECTELE deciziei CCR: Birchall pierde Justiția, Fifor iese din Guvern. LISTA miniștrilor care vin și pleacă + noi complicații la Guvern - surse

Inquam Photos / Octav Ganea
ccr curtea constitutionala Inquam

CCR a făcut miercuri lumină în criza guvernamentală și a indicat calea de urmat pentru Klaus Iohannis și Guvern. Surse din Curtea Constituțională spun că s-a decis astfel:

Vezi și: BOMBA din comunicatul CCR: Curtea NU spune că Viorica Dăncilă este obligată să se prezinte în Parlament pentru restructurarea Guvernului

1. CCR a plecat de la premisa că revocarea miniștrilor și numirea unor miniștri interimari este de competența Prim-Ministrului, iar Președintele nu și-a exercitat corect atribuțiile. Președintele trebuia să revoce miniștrii propuși spre remaniere. În cazul interimarilor, Președintele nu trebuia să analizeze calitatea lor de membri ai unei coaliții pentru că nu erau propuși miniștri plini.

Astfel, Președintele urmează să emită de îndată decretele de revocare din funcție a miniștrilor propuși spre remaniere. Intră în această categorie Ana Birchall (Justiție), care va pierde funcția de ministru. De asemenea, Mihai Fifor pierde funcția de vicepremier pe relații strategice și iese și el din Guvern.

De asemenea, Președintele urmează să emită de îndată decretele de numire în funcție a interimarilor propuși la Energie (Niculae Bădălău), Mediu (Ioan Deneș) și Relația cu Parlamentul (Radu Oprea). Aceștia vor putea să stea 45 de zile în funcție.

2. Nu este conflict juridic de natură constituțională între Administrația Prezidențială și Guvernul României în ceea ce privește propunerile de miniștri respinse de Președinte la prima remaniere propusă: Mihai Fifor (Interne), Șerban Constantin Valeca (Educatie), Dana Gârbovan (Justitie), Iulian Iancu (vicepremier pe teme economice), Ana Birchall (vicepremier pe relatii strategice).

3. CCR nu a analizat remanierea propusa in runda 2: Grațiela Gravilescu (Mediu), Ion Cupă (Energie), Alexandru Băișanu (Relatia cu Parlamentul), Camelia Gavrilă (Educatie), Dan Chirilă (Interne), Dan Matei (vicepremier pe probleme economice).

4. Rămân de rezolvat Internele, Educația și funcțiile de vicepremieri pe relații economice și relații strategice, unde apar două posibile căi de urmat pentru Guvern. Aici Guvernul poate să sesizeze iar CCR pentru că i-au fost respinse de două ori propunerile și Președintele are voie să respingă o singură dată. De asemenea, Guvernul are la dispoziție o a doua variantă: să propună interimari la Interne, Educatie si vicepremieri in baza actualei decizii CCR și Președintele va fi obligat să îi numească.

5. Rămâne de rezolvat mai departe situația miniștrilor plini la 8 ministere: Justiție, Energie, Mediu, Relația cu Parlamentul, Interne, Educație, vicepremieri pe relații strategice și pe probleme economice. Guvernul are 45 de zile la dispoziție să găsească o soluție după ce Președintele semnează decretele de instalare a interimarilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.