Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectele devastatoare ale războiului: experții se așteaptă la o creștere a infecțiilor cu HIV și cu tuberculoză

Wikipedia
HIV virus

Evoluțiile actuale din Ucraina ar putea duce la o creștere accentuată a infecțiilor cu HIV și tuberculoză, a declarat directorul executiv al Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, Peter Sands, într-un interviu publicat luni de asociația editorială Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

"Este prea devreme pentru a evalua cu exactitate efectele pe termen lung ale războiului, dar ne așteptăm ca conflictul să aibă un impact semnificativ asupra ratelor de infectare cu TBC și HIV în Ucraina și în întreaga regiune", a declarat Sands. "Deplasările pe scară largă, izolarea și încetarea asistenței medicale contribuie la răspândirea bolilor infecțioase", a subliniat el.

Potrivit Fondului Global, chiar înainte de criză, Ucraina a avut una dintre cele mai mari rate de tuberculoză și infecție cu HIV din regiunea Europei de Est și Asiei Centrale. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2020, în Ucraina au fost înregistrate aproximativ 32 de mii de persoane cu tuberculoză. În plus, potrivit experților, aproximativ 260 de mii de persoane cu infecție cu HIV trăiesc în țară. În acest context, Sands și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la situația sanitară din Ucraina.

"Peste 150 de unități medicale au fost avariate sau distruse, personalul medical și pacienții au fost strămutați, răniți sau uciși", a spus el. Totodată, șeful Fondului Global a adăugat că multe persoane nu mai au acces la asistență medicală, programe de prevenție și tratament au fost întrerupte. "Această situație este deosebit de periculoasă pentru viața pacienților cu TB și a persoanelor care trăiesc cu infecție cu HIV, deoarece acestea depind de medicația obișnuită", a avertizat Sands. "Susținem cu tărie crearea unui coridor umanitar sigur, astfel încât medicamentele să poată fi livrate, iar persoanele care doresc să părăsească zona de conflict să poată face acest lucru", a conchis el.

Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei (Fondul Global) este o organizație parteneră din secolul XXI dedicată accelerării luptei împotriva epidemiilor de SIDA, tuberculoză și malarie. Fundația sprijină Ucraina din 2003, printre altele, prin programe de testare, prevenire și tratament HIV și TB. Germania este unul dintre cei mai mari donatori ai fondului. Crearea sa datează din rezoluția Adunării Generale a ONU privind HIV și SIDA, adoptată în iunie 2001 la New York.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.