DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Efectele nocive ale consumului excesiv de gumă de mestecat

guma de mestecat
Îți scade pofta de fructe şi legume şi o crește pe cea de junk food Circulă ideea că a mesteca gumă înainte de masă reprezintă un mijloc de a reduce foamea, astfel ajungând să mâncăm mai puţin. Dar un studiu recent publicat în jurnalul Eating Behaviors arată că, în realitate, guma mestecată înainte de masă nu are efect asupra numărului de calorii consumate; ba mai mult, guma cu aromă de mentă reduce consumul ulterior de fructe şi măreşte probabilitatea de a consuma alimente precum cartofi prăjiţi şi dulciuri. Cercetătorii cred că aroma de mentă din gumă face ca gustul fructelor şi al legumelor să pară amar. Pentru controlul poftei de mâncare, specialiştii recomandă să bem, înainte de masă, mai curând o ceaşcă de ceai verde, care reduce apetitul şi poate chiar ajuta în mod direct la pierderea în greutate. Poate provoca probleme ale mandibulei Disfuncţia temporo-mandibulară se manifestă prin simptome precum dureri ale mandibulei, ale muşchilor masticatori şi ale articulaţiei temporo-mandibulare (articulaţia prin care mandibula – maxilarul inferior – se leagă de craniu). În cazul celor care mestecă întruna gumă, apare suprasolicitarea acestei articulaţii şi a muşchilor masticatori, explică dr. Don Atkins, medic stomatolog din California. Multe dintre aceste persoane se aleg cu contracturi dureroase ale muşchilor mandibulei, capului şi gâtului, ceea ce poate duce, cu timpul, la apariţia durerilor de cap, de urechi ori de dinţi. În locul gumei, spun specialişti, mâncaţi mai bine un măr, care satisface nevoia de a mesteca şi, totodată, reduce riscul bolilor cardiovasculare. Cauzează probleme gastrointestinale Sindromul intestinului iritabil este o tulburare gastrointestinală caracterizată prin dureri abdominale, crampe şi tulburări de tranzit intestinal. După opinia dr. Patrick Takahashi, şeful secţiei de gastroenterologie de la St. Vincent Medical Center, Los Angeles, mestecarea gumei contribuie la agravarea problemelor celor ce suferă de acest sindrom. În timp ce mestecă, ei înghit şi cantităţi mari de aer, ceea ce duce la balonare şi dureri în abdomen. Iar diferiţi îndulcitori artificiali, adesea utilizaţi la fabricarea gumei, precum sorbitolul şi manitolul, pot provoca diaree chiar şi la persoane sănătoase. Crește riscul de cancer Aspartamul, un îndulcitor artificial ce intră în compoziţia gumei de mestecat este considerat una dintre cele mai periculoase substanţe din industria alimentară. Doua studii recente evidențiază nocivitatea aspartamului, corelându-l cu riscul de naștere prematură, cancer la ficat și cancer pulmonar. Doctorul Zilei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.