DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Efectele OUG 114 - Creșteri de prețuri și tarife pentru unele servicii (analiză)

jurnalulbucurestiului.ro
crestere preturi

OUG 114/2018 trebuia, prin măsurile fiscale luate, să reducă dobânzile la credite și să le aducă românilor creșterea nivelui de trai, dar până în prezent efectele au fost creșteri de prețuri și tarife pentru unele servicii, cu efecte directe sau indirecte asupra bugetului cetățeanului, scrie Mediafax.

Operatorul telecom Digi - RCS&RDS a fost prima companie care a reacționat la taxa pe cifra de afaceri a companiilor din telecom și a anunțat clienții că majorează preţurile abonamentelor pentru serviciile de televiziune, telefonie mobilă şi fixă, Internet mobil şi fix, atât pentru abonamentele noi, cât şi pentru contractele în derulare.

„Pentru a răspunde nevoii continue de dezvoltare şi de creştere a calităţii serviciilor pe care vi le furnizăm, precum şi pentru a reacţiona la creşterea continuă a costurilor pe care le suportăm, suntem nevoiţi să ajustăm tarifele. Astfel, de la 1 martie 2019, preţurile anumitor servicii furnizate de Digi | RCS & RDS se vor modifica”, a anunțat compania.

A urmat Telekom România, care a anunțat a rândul său că este nevoit să majoreze preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019. „Ca urmare a creşterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicaţii, Telekom Romania este nevoită să majoreze preţurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business, începând cu 15 aprilie 2019”, a arătat compania într-un comunicat.

Preţul pentru fiecare serviciu fix (voce fixă, internet, TV) şi pentru fiecare abonament mobil, pentru clienţii rezidenţiali, va fi majorat cu 0,42 euro, TVA inclus, (0,35 euro, fără TVA), adică aproximativ 2 lei, începând cu 15 aprilie 2019. Această majorare nu se aplică opţiunilor de televiziune, ratelor la telefoane sau chiriilor de echipamente fixe. Clienţii business au fost sau vor fi notificcați de schimbări aferente contractelor.

Și Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a avertizat asupra faptului că noile taxe impuse companiilor din telecom ar putea conduce fie la creşteri de preţuri, fie la reducerea investiţiilor în România. „Analizăm toate scenariile. Evaluăm totul, suntem nevoiţi să facem acest lucru“, a spus Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România, întrebată de ZF dacă ia în considerare creşterea preţurilor ca urmare a efectelor OUG114 asupra companiilor din telecom.

CEO-ul Vodafone a explicat că operatorii telecom fac investiţii în funcţie de sumele de care dispun, iar dacă apar taxe suplimentare investiţiile ar putea fi afectate, pentru că nu există resurse adiţionale. „În această situaţie sunt două aspecte: ori încetezi să investeşti, ori creşti măcar puţin preţurile ca să poţi continua să investeşti.“

Liderul Vodafone a explicat că, în România, serviciile de telecomunicaţii sunt printre cele mai ieftine din Europa. Dacă taxele nu vor fi reduse în final consumatorii vor resimţi impactul, a spus Lorilloux. „Pentru că dacă se ajunge prea departe, perdanţii finali vor fi românii. Iar acest lucru poate că nu se va întâmpla acum, dar cine le va da explicaţii în următorii 2- 3 ani, că nu vor avea 5G şi că nu le merge bine reţeaua? Avem nevoie de o soluţie <>“.

OUG 114 a clarificat de asemenea şi faptul că statul are aşteptări foarte mari şi de la viitoarele licitaţii de spectru radio pentru licenţele care expiră, oferind astfel un motiv suplimentar companiilor să mărească tarifele. De altfel, atât Telekom, cât şi RCS& RDS au anunţat deja majorări de preţuri.

Citește și: Dezvăluire de ULTIMĂ ORĂ scoasă din dosar! Noi informații privind SPITALIZAREA lui Liviu Dragnea

În materie de energie, companiile se află între ciocanul taxei pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească către ANRE și nicovala limitării tarifelor pentru consumatorii casnici, la electricitate și la gaze, timp de trei ani.

Cine plătește? Facturile la energie pentru consumatorii industriali vor crește în curând, a afirmat recent Corina Popescu, directorul general al Electrica, scumpirea energiei fiind consecința apariției OUG 114. Mai departe, creșterea prețului la energiei se va vedea în scumpiri la diferite produse și servicii.

Prețurile la energie electrică vor crește pe piața liberă, pentru companii, dar și pentru consumatorii casnici care au acceptat să părăsească piața reglementată.

„În piaţa liberă va fi o creştere de preţ pe care nu o va resimţi doar Electrica, în calitate de furnizor. E un fenomen. Este o piaţă liberă, cea a consumatorilor industriali, este concurenţă”, a declarat Corina Popescu. Ea a precizat că Electrica este o societate economică şi nu își permite să desfășoare o activitate în pierdere. „Într-un fel sau altul, aceste costuri trebuie recuperate", a adăugat Corina Popescu, care a amintit, în context, de scăderea cotaţiilor bursiere cu circa 15% resimţită de acţiunile Electrica la bursă, în primele zile după apariţia OUG 114.

La doar trei zile după anunțul DIGI, compania Engie România, fosta GDF Suez, controlată de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari distribuitori și furnizori de gaze naturale din țară dar și furnizor de energie electrică, și-a anunțat clienții de pe piața liberă că ia în calcul majorarea tarifelor la gaze și electricitate ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114.

„Vă informăm că prin OUG nr. 114/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 1116/29 decembrie 2018, au fost aduse modficări cadrului legislativ din domeniul energiei electrice și gazelor naturale din România. Justificat de modificările legislative intervenite, aplicarea art. 61 și art. 78 din OUG nr. 114/2018, Engie România are în analiză efectele economice generate asupra contractului/ contractelor de vânzare-cumpărare gaze naturale și/sau energie electrică în vigoare, încheiat/ închieate între societatea dvs. și România...În acest sens, vom reveni către dvs cu o notificare în care vom prezenta detaliile privind ajustarea echitabilă a contractului/contractelor încheiat/încheiate cu Engie România, ca urmare a modificărilor legislative amintite mai sus”, se arată în înștiințarea Engie România.

Scrisoarea a fost transmisă doar clienților de pe piața liberă, firme și o parte din clienții casnici. Nu sunt vizați cei de pe piața reglementată, o mare parte a populației.

Cert este că de la 1 martie ANRE a acceptat creșterea tarifelor practicate de companiile de distribuție a energiei electrice, pentru a include taxa de 2% pe cifra de afaceri introdusă de OUG 114/2018. Creșterile se aplică pentru companiile E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea, Distribuție Energie Oltenia, Electrica Distribuție Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud, Delgaz Grid.

În Nota de fundamentare, ANRE recunoaște că noile tarife sunt modificate pentru a acoperi taxa din OUG 114. „Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari necesare desfășurării activității ca urmare a modificării apărute în legislația primară”, arată documentul citat.

Tariful de distribuție al E-Distribuție Muntenia crește de la 107,28 lei/MWh la 109,77 lei/MWh, cel al E-Distribuție Banat de la 102,71 lei/MWh la 105,15 lei/MWh, cel al E-Distribuție Dobrogea de la 120,97 lei/MWh la 123,86 lei/MWh, cel al Distribuție Energie Oltenia de la 108,77 lei/MWh la 111,54 lei/MWh, cel al Electrica Distribuție Muntenia Nord de la 114,18 lei/MWh la 116,8 lei/MWh, cel al Electrica Distribuție Transilvania Nord de la 98,67 lei/MWh la 100,98 lei/MWh, cel al Electrica Distribuție Transilvania Sud de la 100,21 lei/MWh la 102,56 lei/MWh, iar cel al Delgaz Grid de la 121,92 lei/MWh la 124,75 lei/MWh.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.