Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul Beyonce – diva a influențat decisiv inflația dintr-o țară foarte dezvoltată

Radu Pop
news.sky.com
beyonce

Dacă de obicei, în rapoartele economice, cauzele inflației sunt precizate ca fiind războiul din Ucraina sau diverse probleme de pe lanțurile de aprovizionare, în cazul Suediei o informație de-a dreptul surprinzătoare a ieșit la suprafață recent. Două concerte ale celebrei cântărețe americane Beyonce, în Suedia, au dus la o asemenea creștere a cererii pentru servicii hoteliere și de restaurant, încât scumpirea din domeniu a fost vizibilă în statisticile de la Stockholm, informează BBC.

Suedia a raportat o inflație peste așteptări de 9,7% în luna mai. Creșterea prețurilor pentru hoteluri și restaurante a fost la originea surprizei, iar scumpirile sunt direct legate de începutul turneului mondial al cântăreței în Suedia, luna trecută.

Michael Grahn, economist la Danske Bank, a declarat că, în opinia sa, Beyonce a contribuit la majoritatea acestor creșteri. Ea ar fi putut fi, de asemenea, forța din spatele creșterii neașteptat de puternice a prețurilor la recreere și cultură, a spus el. „Nu aș ... da vina pe Beyonce pentru [tiparul] inflației ridicate, dar performanța ei și cererea globală de a o vedea cântând în Suedia se pare că a adăugat puțin la aceasta", a scris el într-un e-mail pentru BBC.

Nu există nicio îndoială că primul turneu solo al cântăreței din ultimii șapte ani marchează un moment economic important. Cel puțin o estimare sugerează că turneul ar putea avea încasări brute de circa 2,5 miliarde de dolari până când se va încheia în septembrie.

Căutările pentru cazări în orașele din turneu au crescut vertiginos după ce acesta a fost anunțat, potrivit Airbnb. Biletele pentru multe concerte s-au epuizat în câteva zile, iar prețurile au urcat pe piața revânzărilor.

În Marea Britanie, 60.000 de persoane au descins la Cardiff, inclusiv fani din Liban, SUA și Australia. Cererea de camere de hotel legate de concertul ei din Londra a fost atât de mare încât, în cel puțin un hotel, unele familii fără adăpost care erau cazate acolo de către consiliul local ar fi fost evacuate pentru a face loc fanilor artistei.

Fanii  au venit la concertul ei

Concertele de la Stockholm, unde Beyonce a cântat în fața unei mulțimi de 46.000 de spectatori timp de două nopți, au atras, se pare, fani din întreaga lume, în special din SUA, unde dolarul puternic în raport cu coroana suedeză a ajutat ca biletele în țara nordică să pară o afacere relativ ieftină.

Într-un e-mail trimis luna trecută cotidianului Washington Post, Visit Stockholm a descris boom-ul turistic al orașului drept „efectul Beyonce“ .

Context economic în Suedia

Inflația în Suedia a atins un vârf de 12,3% în decembrie 2022. Rata de 9,7% de luna trecută a fost în scădere de la 10,5% în aprilie, arată cifrele oficiale.

Faptul ca o singură vedetă să aibă un asemenea impact este „foarte rar“, a declarat Grahn pentru BBC, adăugând că marile turnee de fotbal pot avea un efect similar.

El a scris pe rețelele de socializare că se așteaptă ca tendințele să revină la normal în iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.