Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul ciudat și neașteptat al războiului din Orientul Mijlociu: atacul Iranului asupra Israelului pare să fi fost 'util'

iran rachete

Preţurile petrolului au scăzut uşor luni, după atacul din weekend al Iranului asupra Israelului, al cărui efect a fost sub aşteptări şi a temperat temerile legate de ofertă, şi date economice din Statele Unite. De asemenea, Indicele dolarului a atins luni cel mai ridicat nivel din noiembrie, pe măsură ce yenul s-a depreciat, informează News.ro.

Contractele futures pentru petrolul Brent pentru livrarea în iunie au scăzut cu 35 de cenţi, sau cu 0,4%, până la 89,54 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, pentru livrarea în luna mai, au scăzut cu 25 de cenţi pe baril, sau cu aproximativ 0,3%, la 85,41USD pe baril.

Preţurile petrolului au scăzut în timpul tranzacţiilor cu peste 1%, înainte ca declinul să se atenueze după ce Reuters a scris, citând o sursă guvernamentală, că premierul Benjamin Netanyahu şi-a convocat cabinetul de război pentru a doua oară în mai puţin de 24 de ore.

Valorile de referinţă ale petrolului au crescut vineri, în aşteptarea atacului de răzbunare al Iranului, preţurile crescând la cel mai ridicat nivel din octombrie.

Dolarul a crescut

Indicele dolarului a atins un maxim de 106,013, sau cel mai bun nivel al său începând cu 3 noiembrie 2023, când indicele ajunsese la 106,224.

Dolarul a atins un maxim de 154,4 yeni pe unitate, cel mai înalt nivel din 29 iunie 1990, când dolarul s-a tranzacţionat până la 154,58 yeni pşe unitate.

Moneda americană a atins, de asemenea, un maxim de 0,9151 franci elveţieni pe unITATE, care a fost cel mai ridicat nivel din 6 octombrie 2023, când dolarul a urcat până la 0,9175 franci pe unitate.

Bursele europene au închis în creștere

Bursele europene au închis luni în creştere, cu excepţia pieţei britanice, pe fondul tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu, în urma atacului pe scară largă al Iranului împotriva Israelului desfăşurat în weekend, cu drone şi rachete, relatează CNBC.

Indicele regional Stoxx 600 a închis în urcare uşoară, cu 0,13%, reducând câştigurile de la începutul sesiunii.

Acţiunile companiilor de petrol şi gaze au condus pierderile, fiind în scădere cu 1,6% din cauza riscurilor în creştere în Orientul Mijlociu.

Israelul a declarat că a doborât 300 de drone şi rachete care vizau teritoriul său.

Săptămâna trecută, aşteptările că un atac iranian ar putea fi iminent au crescut, după un presupus atac israelian care a ucis oficiali iranieni de rang înalt în Siria.

Israelul a promis că va riposta, dar a semnalat că va aştepta.

Pieţele din Asia-Pacific au scăzut luni, deoarece traderii au cântărit impactul atacului, concentrându-se şi pe datele economice cheie din China şi Japonia, care vor veni mai târziu în cursul săptămânii.

Indicele german DAX a urcat cu 0,54%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,43%, în timp ce indicele britanic FTSE 100 a scăzut cu 0,38%. Indicele italian FTSE MIB a avansat cu 0,56%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, a stagnat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.