Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul de BUMERANG - Ce trebuie sa faci dacă ești demnitar și o rudă îți e anchetată

ponta sarbu

Premierul Victor Ponta si socrul sau, senatorul Ilie Sarbu s-au confruntat in vara lui 2014 cu o situatie in care fratele unui om important in stat era urmarit penal si trimis in judecata de procurorii DNA, cei doi au stiut atunci imediat ce este de facut, si l-au sfatuit fara ezitare pe omul de stat sa demisioneze.

In iunie 2014 Victor Ponta si Ilie Sarbu ii cereau presedintelui de atunci Traian Basescu sa demisioneze pentru ca fratele sau Mircea Basescue ra urmarit penal pentru trafic de influenta, influenta care s-ar fi extins pana la biroul presedintelui. Drept urmare cei doi i-au cerut lui Traian Basescu sa demisioneze pentru a nu afecta imaginea institutitiei prezidentiale si pentru a nu ridica suspiciuni ca ar putea influenta Justitia.

"Cred că președintele României, și nu doar președintele României, ci orice președinte dintr-o țară europeană în fața unei asemenea situații, tocmai pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra justiției ar trebui să demisioneze imediat, în așa fel încât nimeni să nu poată să considere că din poziția pe care o ocupă, că până la urma este persoana care a numit în funcție și șeful DNA, și procurorul general, poate să influențeze desfășurarea normală a anchetei (...) Pentru credibilitatea justiţiei, categoric aceasta ar fi cea mai bună decizie, tocmai pentru justiţie. În 9 ani şi jumătate preşedintele a vorbit totdeauna despre cât de importantă este independenţa justiţiei. E normal să sprijine independenţa şi prestigiul justiţiei şi să renunţe la funcţie”, spunea Victor Ponta pe 19 iunie 2014.

Aceste argumente s-ar putea aplica intr-o oarecare masura si premierului, acum cand cumnatul sau este urmarit penal de DNA. E drept, nu el numeste si nici nu revoca din functie magistrati. Insa el este seful Guvernului, guvern din care face parte si ministrul Justitiei (varul premierului). Premierul este seful de facto al puterii executive din Romania, iar Victor Ponta este mai mult decat atat, el conduce ca presedinte al PSD si coalitia care detine majoritatea parlamentara. Cu alte cuvinte, daca premierul ar dori sa influenteze in vreun fel Justitia, influenta lui nu ar fi de ignorat. Insa putem sta linistiti, premierul ne-a anuntat ca nu o va face:

"Nu cunosc si oricum ar fi gresit sa comentez eu cercetarile efectuate de procurori fata de cumnatul meu/Legea trebuie sa fie egala pt toti", a scris Victor Ponta pe pagina sa de Twitter.

Insa, asa cum o arata senatorul Ilie Sarbu, argumentele pentru o demisie a unui important om in stat a carui rude sunt urmarite penal nu tin doar de posibilitatea ca acesta sa influenteze justitia, ci tin si de afectarea imaginii pe care o reprezinta.

"Traian Băsescu a ajuns într-o situație greu de imaginat până astăzi. Situația este de o gravitate fără precedent și afectează imaginea României în plan extern. Dar, dincolo de chestiunile de imagine, rămân o serie de întrebări la care președintele încă în exercițiu Traian Băsescu refuză să răspundă. Degeaba se ascunde după termenul "anturaj", pentru că nimeni nu îl poate crede că, informat așa cum a pretins mereu că este, nu știa ce combinații infracționale pune la cale fratele său, același frate despre care Traian Băsescu spune că nu se poate apăra!? Mai mult, Traian Băsescu a recunoscut, joi, că există suspiciunea intervenţei sale în derularea justiţiei în acest caz.

"Consider că este necesar ca Traian Băsescu să își prezinte demisia și să-și ceară, în același timp, scuze românilor pe care a încercat să-i păcălească vreme de un deceniu că el reprezintă garanția statului de drept. Am convingerea că cetățenii acestei țări nu un astfel de stat de drept își doresc, ci vor ca justiția să fie cu adevărat independentă, iar clanurile interlope, care terorizează județe și comunități întregi să fie destructurate. Cu Traian Băsescu la Cotroceni în continuare putem presupune că presiunile în justiție vor continua. Vorbele sale goale sunt contrazise flagrant de acest incredibil dosar de corupție la cel mai înalt nivel", spunea Ilie Sârbu despre scandalul în care este implicat fratele lui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, pe 20 iunie.

Ilie Sarbu scotea in evidenta cum anchetarea presedintelui se amana, insa intreaga sa familie este acuzata sau suspectata de coruptie.

„Pe unde atingi familia Băsescu corupţia e în floare. Nu ne-am aşteptat niciun moment ca Băsescu să aibă onoare. El minte de la un minut la altul. (...) El a avut probleme cu justiţia, s-au amânat până iese din mandat. Dar să vă uitaţi ce e în jurul lui: fratele e în arest, ginerele urmărit penal, fiica în combinaţia Nana nu ştim până la urmă cum va fi, nu vreau să acuz până nu avem.... Parchetul general lucrează. Pe unde atingi familia Băsescu corupţia e în floare", a mai spus Ilie Sarbu pe 201 iunie 2014.

Astfel intrebarea ramane - Va demisiona premierul Victor Ponta "pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra justiției" si a nu afecta imaginea institutiei pe care o reprezinta? Sau va prefera sa se distanteze de cumnatul sau, de mama sa, de sora sa, si sa "lase justitia sa isi faca datoria" in timp de el se ocupa de guvernare, de stabilitate, de continuitate, de vointa celor 377 de parlamentari care i-au dat votul de incredere"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.