Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectul Sanchez: Inflația din Spania s-a prăbușit după demisia premierului

Inquam Photos / Octav Ganea
Pedro Sanchez

Inflaţia din Spania a încetinit peste aşteptările analiştilor, sprijinind oficialii Băncii Centrale Europene care spun că vârful istoric al preţurilor de pe continent se estompează şi că majorările ratelor dobânzilor pot lua sfârşit în curând, conform raportului Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Indicele din luna mai a coborât la 2,9% - cel mai mic nivel înregistrat din iulie 2021 - deoarece costurile combustibililor au scăzut şi creşterea preţurilor la alimente s-a atenuat. Rezultatul urmează creşterii din aprilie la 3,8% şi este mult sub estimarea mediană de 3,3% dintr-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor.

S-au înregistrat veşti bune şi în ceea ce priveşte inflaţia de bază, întrucât indicatorul care exclude costurile energiei şi ale unor produse alimentare a scăzut pentru a treia lună consecutiv, deşi a rămas la un nivel la 6,1%.

Titlurile de stat s-au redresat, iar euro şi-a extins pierderile după aceste date, coborând cu 0,3% până la un minim al ultimelor două luni de 1,0673 dolari. Traderii au redus pariurile privind viitoarele creşteri ale ratelor, dar continuă să estimeze o creştere de jumătate de punct în acest an.

Datele de marţi sunt primele dintr-o serie de publicaţii privind preţurile de consum din regiune. Franţa, Italia şi Germania vor raporta rezultatele miercuri, înainte ca zona euro, formată din 20 de ţări, să îşi publice propriile cifre o zi mai târziu.

Economiştii şi investitorii se aşteaptă la încă două creşteri ale ratelor de cel puţin un sfert de punct în acest an.

Unii factori de decizie estimează că majorările s-ar putea prelungi până în septembrie, ceea ce ar putea duce la creşterea ratei de depozit la 4% de la 3,25% în prezent pentru a readuce inflaţia la obiectivul de 2%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.