Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EFECTUL Udrea lovește cu putere în Turcia

Vorbele și zicerile Elenei Udrea fac prozeliți în toate părțile. Nu este singura care încurcă monarhia constituțională cu sistemul prezidențial.

Preşedintele conservator al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a pledat din nou pentru sporirea prerorgativelor prezidențiale și instaurarea unui sistem prezidenţial în Turcia, însă a oferit un exemplu greşit, cel din Marea Britanie, care este monarhie şi democraţie parlamentară, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Citește și: Fenomenul Udrea lovește și în SUA

Acuzat frecvent de tendinţe autoritariste, Erdogan a încercat să respingă criticile privind consolidarea sistemului prezidenţial turc.

„Din punctul meu de vedere, Marea Britanie este un sistem semiprezidenţial. Elementul dominant este regina", a spus Erdogan.

Marea Britanie, monarhie constituţională, are un sistem parlamentar, puterea executivă fiind deţinută de premier (regele/regina având rol onorific).

„O nouă Constituţie este necesară în Turcia. Trebuie abolit un sistem în care viaţa politică este administrată prin prea mult canale", a insistat Erdogan, care, după ce a fost premier al Turciei 11 ani, a devenit anul trecut preşedinte.

*****

In 2005 Elena Udrea in Emisiunea 100% de la Realitatea TV moderată atunci de Robert Turcescu a căzut în capcana moderatorului și a vorbit de "președintele Norvegiei" în condițiile în care Norvegia este monarhie constituțională.

Aceasta a fost intrebata cum apreciaza stirea conform careia "presedintele" Norvegiei va propune organizarea unui referendum care sa urmareasca retragerea acestei tari din UE, daca Romania si Bulgaria vor deveni membre ale Uniunii. Udrea a declarat ca situatia prezentata nu o ingrijoreaza, fiind convinsa ca, pana la momentul integrarii, astfel de probleme vor fi solutionate.

Raspunsul corect era insa ca stirea este falsa, deoarece Norvegia nu este membra UE si nu are presedinte, fiind monarhie constitutionala. Seful statului este, din ianuarie 1991, regele Harald al V-lea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.