Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefii huntei militare din Myanmar anunță că șefa fostului guvern civil este sănătoasă și va avea prima apariție publică la tribunal

DW
Aung San Suu Kyi

Liderul juntei militare din Myanmar, care a a ajuns la putere în urma loviturii de stat din luna februarie, a declarat că Aung San Suu Kyi, şefa fostului guvern civil, va avea prima sa apariţie publică în următoarele zile, când va apărea în faţa tribunalului.

„Aung San Suu Kyi este într-o stare bună de sănătate. Acum se află la ea acasă şi urmează a fi trimisă în faţa instanţei pentru a fi judecată”, a declarat generalul birmanez Min Aung Hlaing care conduce junta militară instalată la putere în Myanmar, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Până în prezent, fosta şefă a guvernului civil din Myanmar a apărut în faţa instanţei doar în sistem videoconferinţă şi i-a fost interzis să discute direct cu avocaţii săi. Militarii au invocat, în acest caz, „motive de securitate”.

Generalul birmanez mai precizat că armata a preluat puterea în Myanmar în urma acuzaţiilor de fraudă la alegerile electorale desfăşurate în noiembrie 2020, câştigate de partidul condus de Suu Kyi - în ciuda faptului că respectivele acuzaţii de fraudă au fost respinse de comisia electorală.

Liderul juntei militare a mai spus că armata va organiza noi alegeri şi că va putea chiar facă anumite schimbări în constituţia ţării, „dacă aceasta este voinţa poporului”.

Momentul loviturii de stat din Myanmar s-a petrecut chiar înainte de deschiderea primei sesiuni a noului parlament, eveniment ce ar fi consfințit rezultatele alegerilor din noiembrie. Pe baza acestora, partidul Liga Națională pentru Democrației a lui Aung San Suu Kyi a obținut 80% dintre voturi.

Adoptând o strategie „trumpistă”, opoziția controlată în fapt de armată a început să conteste public rezultatul alegerilor și să facă acuzații nefondate de fraudă. Acuzația a reprezentat și principalul pretext pe care armata l-a folosit pentru a lansa lovitura de stat.

Ample proteste de stradă împotriva juntei militare şi în favoarea lui Suu Kyi au loc de atunci în Myanmar.

Conform datelor furnizate de ONG-ul Assistance Associato for Political Prisoners, cel puţin 759 de protestatari au fost ucişi până acum de forţele de securitate. Conducerea militară a Myanmarului a confirmat până în prezent moartea a 248 de protestatari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.