Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eforturile FACIAS au dat rezultate. România renunță la achiziția a aproape 8 milioane de vaccinuri împotriva COVID-19

ASSMB
caravana vaccinare

Demersurile Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) privind achizițiile iresponsabile de vaccinuri, nu au rămas fără ecou în rândul autorităților. Statul român renunță la achiziția a aproximativ opt milioane de doze de vaccin, potrivit anunțului făcut de ministrul Sănătății.

Încă din luna mai, FACIAS a solicitat Ministerului Sănătății să renegocieze contractele și să spună cine sunt persoanele responsabile cu evaluarea și semnarea documentelor necesare achiziționării unui număr uriaș de doze, mult peste nevoile reale ale românilor.

Răspunsurile oficiale primite de FACIAS la numeroasele întrebări adresate pe această temă au fost complet lipsite de transparență, autoritățile invocând clauze de confidențialitate și aruncând responsabilitățile către instituțiile europene. Din această cauză FACIAS a acționat în instanță Ministerul Sănătății, pentru a obliga autoritățile statului român să oprească achiziția iresponsabilă de vaccinuri, solicitând în același timp tragerea la răspundere a celor vinovați în această situație.

După luni întregi în care s-a bătut pasul pe loc, în sfârșit există astăzi un rezultat concret al acțiunilor autorităților române, care au anunțat că în perioada următoare România va achiziționa doar 3 milioane de doze de vaccin, din cele 11,2 milioane prevăzute inițial, cantitate care, conform ministrului Sănătății, este una limitată și fundamentată.

Rezultă, deci, că nu fost niciodată vorba despre imposibilitatea renegocierii contractelor, ci doar delăsarea autorităților naționale și cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Chiar dacă a fost făcut un mic pas spre normalitate, românii și România rămân cu pagubele provocate până acum de achizițiile fără noimă făcute deja, milioane de vaccinuri inutilizate, care au fost fie donate, fie au expirat în depozite.

Și chiar dacă, cel puțin tacit, se recunosc greșelile făcute în procesul de achiziție al vaccinurilor și al evaluărilor făcute anterior semnării contractelor, nici până astăzi nu a fost trasă nicio persoană la răspundere.

FACIAS este partener al Friends of Europe, este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, partener strategic al Consiliului Europei și al Comisiei Europene prin Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), ce a apărut în anul 2008 și este specializată în activități de advocacy în domeniul drepturilor omului. În principal, preocuparea și demersurile noastre vizează apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului și acționăm în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion) și al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.