Fiecare entitate care vinde alimente ar trebui să transmită clienţilor sfaturi despre consumul echilibrat al acestora, pentru evitarea achiziţionării alimentelor în cantităţi care generează deşeuri alimentare, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, într-o dezbatere despre risipa alimentară.
Preşedintele ANPC a apreciat că alimentele neconsumate constituie o mare parte din deşeurile menajere ale populaţiei.
"Dacă astăzi ar fi să analizăm deşeurile municipale, menajere ale populaţiei ne vom da seama că în proporţie destul de mare, acestea sunt reprezentate de alimente neconsumate, gătite în exces în locuinţa fiecăruia dintre cei ce aleg să gătească prea mult, ori acest lucru ar trebui să fie susţinut de o campanie de la nivelul fiecăruia dintre segmentele sociale sau economice, fie că vorbim de instituţii publice locale, fie că vorbim de mediul de afaceri, fie că vorbim de structurile administraţiei publice centrale, ar trebui unite eforturile. Şi dacă tot vorbim în raporturile cu activitate economică de ghiduri de bune practici, cred că şi aici s-ar impune un ghid al consumului raţional, pentru a evita risipa alimentară, plecând şi de la faptul că acolo unde unii risipesc, alţii s-ar putea să nu aibă nici ce pune pe masă", a menţionat Horia Constantinescu.
Preşedintele ANPC a subliniat că nici în prezent nu au fost finalizate demersurile necesare pentru ca marii comercianţi să poată dona alimente care se apropie de termenul limită de consum.
"Discutam undeva la nivelul anului 2019, la momentul la care această idee a fost transpusă în practică, de necesitatea elaborării unei documentaţii necesare şi utile fiecărei entităţi care şi-ar dori să combată sau să comercializeze, să distribuie alimentele ce se apropie de termenul limită de consum sau data unui consum rezonabil. Din păcate, nici astăzi, cu toate că există astfel de ONG-uri sau astfel de posibilităţi pe lângă Biserică sau în zona de alimentaţie a reţelelor de asistenţă socială ale primăriilor, din păcate nu sunt făcute demersuri, cu toate că mulţi dintre marii retaileri şi-au manifestat de atunci disponibilitatea de a relaţiona cu astfel de persoane juridice în vederea evitării risipei alimentare, cunoscând fiind faptul că o dată cu un produs este procesat, chiar în ultima zi în care acesta este recomandat de către producător spre a fi consumat, el mai poate avea, în urma gătirii, procesării, încă un termen de 24 de ore sau 48 de ore, în funcţie de buletinele de analiză, şi acesta ar fi un pas. Nu există, din câte ştiu, nimic demarat în acest sens, în sensul centralizării tuturor acestor informaţii şi gestionării acestora într-un mod corespunzător", a precizat Horia Constantinescu.