Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful armatei din Brazilia, demis de Lula da Silva după violențele din 8 ianuarie

wsj.com
lula da silva furios

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a demis pe șeful armatei, Julio Cesar de Arruda, la două săptămâni după atacurile asupra unor centre de putere din Brasilia, au declarat sâmbătă pentru AFP surse din cadrul forțelor armate.

Julio Cesar de Arruda ocupa această funcție din 30 decembrie, cu două zile înainte de încheierea mandatului președintelui de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, și a fost confirmat la începutul lunii ianuarie de noua administrație Lula.

El va fi înlocuit de comandantul militar din sud-estul țării, Tomas Ribeiro Paiva, potrivit GloboNews.

Tomas Ribeiro Paiva declarase miercuri, într-un discurs public, că armata va continua "să garanteze democrația". "Acesta este regimul poporului, al alternanței la putere. Este vorba de vot. Iar atunci când votăm, trebuie să respectăm rezultatul”, a spus el, potrivit unei înregistrări video publicate de site-ul de știri G1.

Julio César de Arruda a participat vineri la prima întâlnire a lui Lula cu șefii militari, la finalul căreia niciunul dintre ei nu a făcut vreo declarație.

Șefii militari "acceptă" că trebuie luate sancțiuni împotriva membrilor forțelor armate implicați în revolte, a declarat ministrul Apărării, Jose Mucio, la finalul reuniunii, deși a subliniat că participanții la întâlnire nu au vorbit despre revoltele în sine.

De asemenea, ministrul a susținut că nu a existat o "implicare directă" a armatei în revoltele din Brasília.

Relația cu forțele armate este una dintre cele mai mari provocări imediate ale lui Lula, potrivit analiștilor, care subliniază prezența militară importantă din timpul administrației precedente.

De altfel, liderul de stânga a început o "revizuire profundă" a aparatului militar aflat în slujba executivului, după ce și-a exprimat neîncrederea față de unii dintre membrii responsabili de securitatea sa.

În total, 53 dintre aceștia au fost concediați în această săptămână, dintre care 13 erau membri ai Cabinetului de Securitate Instituțională (GSI), un organism guvernamental responsabil cu asistarea șefului statului în politica sa de securitate națională și de apărare.

Peste 4.000 de susținători ai fostului președinte Jair Bolsonaro au provocat haos în Brasilia pe 8 ianuarie, invadând și răvășind palatul prezidențial, Congresul și Curtea Supremă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.