Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful BCE răspunde criticilor venite din Germania

euro BCE

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a răspuns joi criticilor venite din Germania, subliniind că politicile BCE funcționează, iar cei care au economii pot profita și ei de pe urma dobânzilor reduse practicate de BCE, informează Reuters.

"Politicile noastre funcționează, dar trebuie să avem răbdare. Dacă am crește dobânzile acum ar fi o decizie greșită pentru economie și am declanșa deflație, șomaj și recesiune", a declarat Mario Draghi într-un interviu acordat tabloidului german Bild.

O parte dintre politicienii germani au criticat deja politica monetară relaxată practicată de BCE pentru că afectează economiile populației și pune în pericol marjele operaționale ale băncilor. Relațiile dintre prima economie a Europei și BCE s-au înrăutățit și mai mult după ce ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a dat vina pe politicile BCE pentru recenta creștere de popularitate de care se bucură partidul de extremă dreapta "Alternativa pentru Germania".

"BCE se supune legii și nu politicienilor. Sau așa cum spunea unul din predecesorii mei, este normal pentru politicieni să comenteze acțiunile noastre. Dar ar fi anormal dacă noi i-am asculta", a spus Mario Draghi. Întrebat dacă faptul că este italian ar putea fi unul dintre motivele criticilor venite din Germania, Draghi a răspuns că acest lucru nu are nicio influență și că toate băncile centrale practică politici monetare similare de dobânzi reduse. "Nimeni nu este interesat de faptul că sunt italian, exceptând media din Germania. Și care ar fi diferența dacă un non-italian ar fi acum în funcție? Niciuna. El sau ea ar urma același curs cu cel pe care îl urmăm noi acum. Toate marile bănci centrale din întreaga lume practică politici similare", a spus Draghi.

Dobânda de bază BCE, barometrul creditului în zona euro, se situează la nivelul zero începând de luna trecută, ceea ce înseamnă că aceia care se împrumută o fac la costuri minime dar și că depozitele bancare nu aduc profit, lucru care îi nemulțumește pe deponenții germani.

Mario Draghi a subliniat că BCE este "conștientă de situația prin care trec cei care fac economii dar că nu doar cetățenii din Germania trebuie să facă față dobânzilor reduse". În plus, Draghi a apreciat că mulți oameni profită de dobânzile reduse, cum sunt cei care își cumpără locuințe, contribuabilii, antreprenorii și salariații ai căror companii beneficiază de dobânzi reduse la credite.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.