Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful CCR iese la rampă: De ce sunt neconstituționale amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare

Inquam Photos / George Calin
valer dorneanu CCR

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a declarat joi seară, la Antena 3, că „și în starea asta de urgență trebuie respectate drepturile cetățenilor”. Mai mult, el a explicat de ce sunt neconstituționale amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare.

„În materie contravențională ca și în materie penală, contravențiile și infracțiunile trebuie să fie definite explicit. Ori articolul ăsta 28 pe care noi l-am declarat neconstituțional zice așa: „ încălcarea prevederilor articolului nouă se pedepsește după cum urmează”... Hai să definim articolul 9. În articolul 9 se spun niște lucruri generale, nu se spune nimic concret de unde să deduci care este contravenția, cum se sancționează, de aici și modul diferit de aplicare a amenzilor de către cei în drept”, a spus Valer Dorneanu, în direct la Sinteza zilei.

Medicul Olga Simionescu enumeră 4 teorii despre numărul redus al infecțiilor COVID-19 în România față de țările vest-europene

„Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi principiul restrângerii proporţionale a exerciţiului drepturilor şi libertăţilor fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituţie”, se arată în decizia CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.