Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacție la anunțul lui Dîncu - Șeful celui mai mare producător local de medicamente: 'Cea mai bună veste din ultimii 10 ani', după 'un act de trădare națională'

Inquam Photos / Octav Ganea
Institutul Cantacuzino

Anunțul ministrului apărării, Vasile Dîncu, despre dezvoltarea a Institutului Cantacuzino prin parteneriate cu industria privată de medicamente, stârnește deja reacții. Dragoș Damian, directorul general al comapaniei Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, afirmă că anunțul lui Dîncu este cea mai bună veste din ultimii 10 ani. Acesta consideră că închiderea producției Institutului Cantacuzino a fost „un act de trădare naționale, un un sabotaj la adresa nevoilor strategice ale României”.

  • Context: Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, că, în ceea ce priveşte Institutul "Cantacuzino", este luat în considerare şi un parteneriat cu zona privată din industria de medicamente. Ministrul a susţinut o declaraţie după şedinţa de autoevaluare a activităţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" pe anul 2021. „Vizăm un parteneriat în ceea ce priveşte producerea de vaccinuri, seruri şi producerea de medicamente, un parteneriat cu zona privată din România. (...) Ne interesează un vast proiect de parteneriat pentru ca Institutul 'Cantacuzino' să fie un fel de centru, de creier pentru cercetare şi pentru testare, pentru a ajunge şi la mare producţie”, a arătat Dîncu.

„Știrea că Ministerul Apărării Naționale dorește să revitalizeze Institutul Cantacuzino și să aducă în proiecte de cooperare și parteneriat cu alte companii din sector este probabil cea mai bună veste a începutului de an, iar pentru institut cea mai bună veste din ultimii 10 ani de când a început decăderea zonei de producție care a culminat cu închiderea acesteia în 2016. Închiderea producției Institutului Cantacuzino a fost un act de trădare națională, un sabotaj la adresa nevoilor strategice ale României.

Dar nu este nici o mirare, pentru că autoritățile, fie pe statele de plata ale companiilor internaționale sau, la fel de grav, incompetente și nepăsătoare, nu au dat nici un fel de suport fabricilor de medicamente din țară, indiferent de capital.

Au fost în vizite de lucru, au făcut băi de mulțime, au dat declarații sforăitoare, au vorbit cu conducerile dar nu au luat nici o măsură să rezolve problemele constatate sau relatate. Nu este de mirare că în pandemie ne-am trezit fără medicamente, fără materiale sanitare, fără dezinfectanți și bineînțeles, fără capacitatea de a le fabrica de urgență. De fapt, culmea incompetenței, România este singură țară europeană care nu are nici în acest moment un sit de fabricație pentru vaccinuri.

Închiderea producției la institut, care a diagnosticat, imunizat și vindecat cu produsele biologice, serurile, vaccinurile și medicamente sale milioane de români a dus și la pierderea a zeci de specialiști, bine pregătiți și cu o experiență profesională excepțională.

Așadar, țînând totuși minte experiența tristă a închiderii institutului, pentru care nu a plătit nimeni, salut inițiativa Ministerul Apărării Naționale care face, în sfârșit, ceea ce trebuie pentru institut și pentru români. Poate că Mărci celebre, precum Polidin, dar și altele, vor reveni în atenția pacienților ai poate că vor dobândi și notorietate internațională”, a declarat Dragoș Damian, pentru stiripesurse.ro.

Anul trecut, Dragoş Damian a solicitat public preşedintelui şi premierului să direcţioneze zeci de milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă către o fabrică de vaccinuri. Solicitarea a venit în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a decorat Institutul "Cantacuzino" cu Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Mare Ofiţer cu prilejul a 100 de ani de la înfiinţare. Detalii AICI!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.