Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Consiliului Fiscal îl critică pe Florin Cîțu, pentru atacul la adresa BNR: Avem și o criză politică, o nenorocire

daniel-daianu

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că ”un meci” între premierul Florin Cîțu și Banca Națională ”este o aiureală”, în condițiile în care avem o criză sanitară fără precedent, explozia prețurilor la gaze și, pe deasupra, avem și o criză politică.

"Prognoza de 5,6 nu are relevanță, nu avem cum să avem deflație care să ducă la sub 6% în acest an. Eu cred că ar fi bine în condițiile date să terminăm cu o inflație în jur de 7%. Opinia mea că va trece de 7%, în mod vizibil. Avem un șoc al prețurilor la energie, pe care o bancă centrală nu poate să îl contracareze. Ar trebui să înăsprească politica monetară atât de mult încât să provoace o recesiune. Ar fi o eroare de neiertat. Dacă prețurile cresc la energie, mișcă toate prețurile.

A cere unei bănci centrale să contracareze un asemenea șoc este o solicitare căreia eu nu îi găsesc raționamentul. Foarte probabil ca și în noiembrie BNR să majoreze rata de politică monetară.

A declanșa acum un meci între Guvern și BNR nu are rost, ar trebui să se abțină. A avea acum un meci este o aiureală, nu ajută deloc. Avem și o criză politică, o nenorocire. O nenorocire nu vine singură în cazul României. După ce că avem o pandemie, și noi în loc să o învingem suntem încă în război și avem spitalele copleșite, fiindcă nu am făcut ce trebuie la timp, avem și acest șoc la prețurilor la energie. Deci un guvern ar trebui să fie în primul rând preocupat de ce să facă în aceste circumstanțe, să colaboreze cu BNR, nu să arunce săgeți, mai pe față, mai voalat, când este clar … de ce s-ar putea teme premierul, spunea că se teme ca nu cumva să se precipite BNR cu măsuri care să scadă creșterea economică? Premierul interimar s-o fi gândit că BNR va ridica rata de politică monetară la o cotă care să compenseze.

Un deficit de reacție, de anticipare a BNR privind ceea ce ar urma să se întâmple. Cu alte cuvinte, că ar fi trebuit să ridice rata de politică monetară cu mult timp în urmă. Este drept că avem cazurile Băncilor Centrale din Cehia, unde banca a ridicat brutal rata, am avut cazul Ungariei, Poloniei. Dar nu este mai puțin adevărat că rata de politică monetară la noi era cea mai înaltă. Și BNR a luat o decizie și va lua, sunt convins, și în ședința din noiembrie", spune Daniel Dăianu, într-un interviu acordat Profit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.