Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful CSM: 'Polarizarea în societate şi în interiorul sistemului pune presiune'

zf.ro
Consiliul Superior al Magistraturii CSM

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marian Budă, a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei în care afirmă că în ultimii ani justiţia a fost în prim plan, iar faptul că deciziile instanţelor au fost comentate, criticate sau aplaudate au dus la o polarizare resimţită în societate, dar şi în interiorul sistemului.

"Între justiţie şi pace există o legătură indisolubilă, aceasta fiind cu atât mai evidentă în contextul internaţional tulbure pe care îl traversăm cu toţii. Pandemia din ultimii doi ani, dar şi conflictele izbucnite ne îndeamnă, mai mult ca oricând, să ne aplecăm privirea asupra justiţiei şi a modului în care aceasta contribuie, zi de zi, la păstrarea echilibrului în societate. De aceea, Ziua justiţiei trebuie să constituie un motiv de introspecţie cu privire la modul în care sistemul judiciar în ansamblu răspunde nu doar aşteptărilor societăţii, dar şi nevoilor acesteia. Este bine cunoscut faptul că, în ultimii ani, justiţia a fost în prim plan, deciziile instanţelor fiind comentate, criticate sau aplaudate. Acest fapt a dus, totodată, la o polarizare resimţită nu doar în societate, ci şi în interiorul sistemului, ceea ce pune o presiune cu atât mai mare asupra justiţiei. În acelaşi timp, reţelele sociale au devenit un puternic vector în influenţarea opiniei publice, fiind tot mai dificil de filtrat informaţiile reale de cele, intenţionat sau nu, prezentate în mod eronat", se arată în mesajul preşedintelui CSM.

El adaugă că, în acest context, mesajul CSM în această zi, în virtutea rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei, este acela că "justiţia se face de oameni pentru oameni, fiind un serviciu public în slujba cetăţeanului şi a societăţii în ansamblu".

"Dorim, pe această cale, să mulţumim atât judecătorilor care înfăptuiesc justiţia, cât şi tuturor celor care contribuie la înfăptuirea justiţiei, procurori, grefieri, avocaţi, reprezentanţi ai celorlalte profesii juridice, pentru eforturile pe care le fac, dar mai ales cetăţenilor care nu uită că, în spatele robelor, sunt oameni, la fel ca ei, care, fără a fi perfecţi, fac eforturi consistente pentru menţinerea echilibrului indispensabil oricărei societăţi democratice", se mai arată în mesajul preşedintelui CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.