Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, anunță restructurări pentru că a primit un buget mic

vacaroiu 1

Comisiile de buget ale Parlamentului au aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru Curtea de Conturi în forma propusă de Guvern, însă preşedintele Curţii, Nicolae Văcăroiu, a atras atenţia că plata salariilor nu poate fi acoperită pentru ultimele două luni ale anului.

Bugetul aprobat pentru Curtea de Conturi este de 254 milioane lei, cu 6,97% mai mult decât în 2016.

Văcăroiu a explicat că Guvernul trebuia să facă analiza pe bugetul prezentat de către Curtea de Conturi şi apoi să se exprime Parlamentul, scrie agerpres.ro.

"Bugetul pe care îl am pentru 2017, asta este viaţa, nu îmi acoperă plata salariilor pentru cei aflaţi în plată la ora actuală pe două luni. Se spune că la rectificare. Asta e cu totul altceva. Nu mă bazez niciodată pe rectificări, mă bazez pe lege. (...) Acum să ştiţi că toată lumea e fericită dacă nu mai există Curtea de Conturi, cu toate că aduce bani de 10-15 ori mai mult decât consumă.

Există riscul (...) potenţial de diminuare a fondurilor nerambursabile pe care le pune la dispoziţie UE pentru că nu ne îndeplinim sarcinile", a afirmat Văcăroiu, sâmbătă, la Parlament.

El a precizat că instituţia aduce la buget, anual, în medie, 200 milioane euro din controale efective.

"Constatările noastre înseamnă prejudicii şi venituri suplimentare pe care trebuie să le aducem la buget, în medie de un miliard de euro pe an. Din controale efective aducem, în fiecare an, în medie, 200 milioane euro la buget, în timp ce bugetul nostru este de 60 milioane de euro. Practic, noi nu suntem o autoritate care suntem finanţaţi. Primim un credit pe care îl rambursăm de 4-5 ori mai mult numai din conturi operative", a spus Văcăroiu.

Şeful Curţii de Conturi a explicat că, potrivit legii, bugetul se aprobă de plenul instituţiei, iar Guvernul este obligat ca în forma aprobată de plenul Curţii să îl prezinte la Parlament.

"Curtea de Conturi se află într-o perioadă grea de schimbare de generaţii, avem între 80 şi 100 de pensionari. Şi bugetul pe 2016 ne-a prins cu 140 de posturi neocupate ca urmare a pensionărilor. Nu am avut posiblitatea să le finalizăm în 2016. În 2016, Curtea de Conturi, având un număr mai restrâns de controlori financiari faţă de cum am prevăzut, a fost nevoită să deruleze un program de reorganizare şi la nivel central, şi la nivelul celor 42 Camere de Conturi teritoriale (...). Eu am atras atenţia la toate repercusiunile, mă refer în primul rând la concursul pe care îl am pe 15 februarie şi pe care trebuie să îl anulez. Sunt 600 de înscrişi la acest concurs iar dintre aceştia, 35% fiind tineri care speră să îşi găsească un loc de muncă şi să desfăşoare o activitate bună. Nu mai ţinem concursul, asta este viaţa. Vom vedea ce se întâmplă pe parcursul anului", a adăugat Văcăroiu.

Întrebat despre certificatele de conformitate pe care Curtea de Conturi nu le-a dat unor instituţii, Văcăroiu a spus: "În cauză nu este numai SRI. Astea sunt procedurile internaţionale după care lucrăm. Pot să vă spun că la ora actuală cam 80% dintre entităţile pe care le verificăm, şi mă refer în principal la ordonatori principali, secundari şi terţiari de credite, nu au primit certificat de conformitate, (...) pentru abaterile constatate în urma verificărilor. Deci, inclusiv SRI".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.