Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful diplomației iraniene, chemat la Bruxelles pentru discuții despre protestele din țara sa

UE Uniunea europeana

Uniunea Europeană a decis să-l invite la Bruxelles pe şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, pentru a discuta despre recentele proteste din ţara sa, a indicat duminică seara ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, citat de AFP, scrie agerpres.ro

"Am telefonat omologului meu iranian şi, împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, am convenit să-l invităm pe ministrul iranian de externe, dacă este posibil, săptămâna viitoare", a declarat Sigmar Gabriel canalului de televiziune german ZDF, fără a intra în detalii.

Mişcările de protest care au afectat mai multe oraşe iraniene timp de aproape o săptămână s-au soldat până în prezent cu 21 de morţi şi cu numeroase arestări. 

"Noi am afirmat că susţinem libertatea manifestaţiilor şi că statul trebuie să o sprijine", a subliniat înaltul demnitar german. 

În acelaşi timp, el a refuzat să urmeze exemplul preşedintelui american Donald Trump, pe care l-a acuzat că se foloseşte de situaţia din Iran turnând gaz peste foc. 

"Noi am avertizat - dar nu numai noi, ci şi preşedintele francez (Emmanuel Macron) - împotriva tentativelor de a se instrumentaliza conflictele interne din Iran", a subliniat ministrul. 

El s-a referit în special la faptul că SUA "se pregătesc să denunţe acordul asupra programului nuclear iranian şi deci să distrugă un succes în eforturile care urmăresc să împiedice continuarea propagării programului nuclear militar în lume". 

SUA au pus în discuţie, vineri, protestele din Iran în Consiliul de Securitate al ONU în cursul unei reuniuni în cadrul căreia între membrii săi permanenţi au apărut puternice disensiuni cu privire la acest subiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.