Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, îl cataloghează pe Kim Jong Un drept un 'tiran'

pbs
Mike Pompeo

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, pe care preşedintele american Donald Trump îl numeşte 'prietenul său', este un 'tiran', a declarat marţi şeful diplomaţiei SUA, Mike Pompeo, citat de France Presse, informează Agerpres.

Citește și: Partidul Comunist din Coreea de Nord organizează o ședință de urgență pentru rezolvarea unei 'situații tensionate'

Întrebarea i-a fost pusă de un senator în cursul unei audieri parlamentare. După ce i-a reamintit că îl calificase anterior pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro drept un 'tiran', el l-a întrebat pe Pompeo dacă aceeaşi calificare poate fi atribuită şi lui Kim Jong Un.

'Bineînţeles. Sunt sigur că deja am spus aceasta', a răspuns secretarul de stat american.

Respectiva remarcă nu este de natură să faciliteze relaţiile sale cu nord-coreenii, în timp ce Washingtonul se străduieşte să relanseze negocierile privind dezarmarea nucleară după eşecul summitului Trump-Kim de la Hanoi, la sfârşitul lunii februarie, comentează agenţia de presă citată.

Phenianul l-a acuzat recent pe secretarul de stat american, precum şi pe consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, John Bolton, că ar fi responsabili de eşec, deoarece - potrivit regimului nord-coreean - ar fi 'creat o atmosferă de ostilitate şi de neîncredere' la discuţii.

Vara trecută, autorităţile nord-coreene au denunţat 'metodele de gangster' din timpul timpul negocierilor.

În SUA, Mike Pompeo riscă să dea apă la moară detractorilor lui Donald Trump, care îl acuză pe preşedintele american că se înţelege bine cu 'dictatorii', uneori chiar mai bine decât cu aliaţii occidentali ai Washingtonului, notează AFP.

După ce a catalogat Coreea de Nord ca fiind un 'regim pervers', condus de o 'bandă de criminali', iar pe Kim Jong Un l-a luat peste picior supranumindu-l 'Omuleţul-Rachetă!', Donald Trump şi-a schimbat complet tonul după prima lor întâlnire, istorică, în iunie 2018, în Singapore.

De atunci, Kim Jong Un a fost prezentat ca 'prietenul' său, iar Donald Trump nu a evocat aproape deloc încălcările drepturilor omului în Coreea de Nord.

'Îmi place de el, îi place de mine', insistă Trump, subliniind 'relaţia lor foarte bună'.

Întrebat în aceeaşi audiere parlamentară dacă preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, care a fost primit marţi de Donald Trump, este, de asemenea, un 'tiran', Mike Pompeo a fost vizibil iritat. 'Nu aş folosi acest calificativ', a răspuns el. 'Nu există nicio îndoială că lumea este rea şi îngrozitoare, dar toţi aceşti lideri nu sunt la fel. Unii încearcă să şteargă naţiuni întregi de pe faţa pământului, în timp ce alţii cooperează cu noi pentru a asigura securitatea americanilor', a pledat el. 'Puteţi să-i numiţi tirani sau (persoane) autoritare, dar există o diferenţă fundamentală' între ei, a mai spus Mike Pompeo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.