Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful diplomației UE va vizita China între 12-14 octombrie

euractiv.com
ue china

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, se va deplasa în China săptămâna viitoare, după două vizite amânate, transmite vineri AFP, citând un responsabil european de la Bruxelles.

O primă vizită, prevăzută la mijlocul lunii aprilie, a fost amânată după ce Borrell a fost depistat pozitiv la COVID-19. O a doua, ce urma să aibă loc în iulie, a fost anulată de Beijing în ultimul moment, potrivity Agerpres.

Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă va merge în cele din urmă în China între 12 şi 14 octombrie.

La Beijing, el se va întâlni cu ministrul de externe Wang Yi, în cadrul unui 'dialog strategic UE-China', pentru a discuta despre 'relaţiile bilaterale şi subiecte de politică externă şi de securitate', a indicat sursa de la Bruxelles.

În centrul discuţiilor ar urma să figureze strategia prezentată în iunie de Comisia Europeană pentru a răspunde mai ferm la riscurile la adresa securităţii economice a UE, având China în vizor.

Potrivit AFP, Bruxellesul vrea să îşi găsească propria poziţionare faţă de Beijing, fără a se alinia neapărat cu cea a Washingtonului.

Vizita lui Borrell survine după ce Uniunea Europeană a deschis în septembrie o anchetă în legătură cu ajutoare presupus ilegale ale Beijingului pentru producătorii chinezi de autovehicule electrice, anchetă ce suscită noi tensiuni cu gigantul asiatic.

Marţi, Comisia Europeană a prezentat o listă de patru domenii strategice ce ar trebui să fie mai bine monitorizate şi apărate în faţa unor rivali precum China: semiconductori, inteligenţa artificială, tehnologii cuantice şi biotehnologie.

Un alt dosar sensibil a fost deschis după ce Parlamentul European a aprobat marţi definitiv, în sesiune plenară, un nou instrument european vizând să pedepsească orice ţară care recurge la sancţiuni economice pentru a face presiuni asupra unui membru al UE.

Acest instrument nu face referiri explicite, însă Beijingul este şi în acest caz vizat în mod clar, şi s-ar putea recurge la el într-un conflict de tipul celui care opune în prezent Lituania şi China, au explicat responsabili europeni.

Anul trecut, Beijingul a luat măsuri de retorsiune împotriva Lituaniei după ce ţara baltică a autorizat Taiwanul să deschidă un birou de reprezentare la Vilnius

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.