Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful DNA, despre decizia ÎCCJ cu privire la anchetele de abuz în serviciu cu pagubă mai mică de 200.000 de euro: 'S-a înțeles greșit'

Inquam Photos / Octav Ganea
crin bologa

Procurorii DNA nu mai pot ancheta abuzul în serviciul dacă acesta nu vizează persoane cu calități speciale sau dacă paguba este mai mică de 200.000 de euro. Este decizia obligatorie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a admis un recurs în interesul legii formulat de procurorul general. Șeful DNA, Crin-Nicu Bologa, susține că decizia nu îi afectează activitatea.

„Nu afectează această decizie. S-a înțeles greșit. Legea și până acum prevedea că procurorii DNA sunt competenți cu pagube de peste 200 de mii de euro sau cu pagubă sub această limită, dar cu persoane cu anumite funcții implicate. A venit Înalta Curte și a precizat doar pentru că au fost anumite cazuri în practică care nu au respectat această regulă. Acolo era vorba mai mult de folosul necuvenit obținut în aceste cauze, folosul necuvenit nefiind o noțiune care se bagă parte din conținutul legal al infracțiunii de abuz în serviciu de exemplu.

Pentru că noi avem o competență la infracțiunile de corupție, dare și luare de mită, trafic de influență de peste 10 mii de EURO sau dacă persoanele sunt foarte importante indiferent de sumă sau avem o competență prevăzută de lege prin care prejudiciul trebuie să fie mai mare de 200 de mii de EURO în infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție. Dar și aici dacă suma prejudiciului este sub 200 de mii de EURO dacă persoanele sunt foarte importante este tot competența DNA-ului. Deci nu ne afectează această decizie, doar a venit cu precizări”, a spus Bologa, la Radio România Actualități.

Context

Decizia nr. 26 din 15 noiembrie 2021 cuprinde următoarele:

Admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi stabileşte că:

  • În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută în art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul penal, care a cauzat o pagubă materială mai mică sau egală cu echivalentul în lei a 200.000 euro, comisă de o persoană a cărei calitate nu determină incidenţa dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, este de competenţa parchetului nespecializat, iar nu a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
  • Dispoziţiile art. 13 alin. (1) lit. a) teza a II-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, referitoare la valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, nu sunt incidente în cazul infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută în art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul penal. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală.
  • Decizia a fost pronunțată pe 15 noiembrie și este obligatorie, potrivit dispozițiilor din Codul de procedură penală.

Vezi si: Vești proaste pentru Dragnea: șeful DNA anunță finalizarea Dosarului TEL DRUM

Vezi si: Reacția DNA la acuzațiile medicului Irinel Popescu: 'Instituția are în lucru multe dosare în domeniul Sănătății'

Vezi si: Șeful DNA se plânge de lipsa de procurori: De vină e contrareforma din Justiție și Curtea Constituțională .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.