Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful europarlamentarilor PSD i s-a plâns lui Antonio Tajani: Reclamă de fake news-urile despre Viorica Dăncilă

dan nica

Liderul europarlamentarilor PSD Dan Nica i-a scris, miercuri, președintelui Antonio Tajani pentru a îl ruga să descurajeze public campaniile bazate pe fake news, în contextul afirmațiilor europarlamentarului luxemburghez, membru al PPE, Frank Engel, despre premierul Viorica Dăncilă. Scrisoarea social-democratului vine după ce Frank Engel, europarlamentar luxemburghez, şeful Partidul Creştin-Social, membru în PPE, a relatat că premierul Viorica Dăncilă le-a spus eurodeputaţilor socialişti că „nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva”, informează Mediafax.

Citește și: ALERTĂ Judecătorii și procurorii au ieșit la protest + Prezență surpriză pe treptele Curții de Apel București - LIVE VIDEO

„Vă scriu în legătură cu situația sensibilă din România generată de o declarație făcută de unul dintre colegi noștri din Parlamentul European. Recent, domnul Frank Engel (europarlamentar PPE) a acordat un interviu în presa din România în care și-a exprimat diverse puncte de vedere despre Uniunea Europeană, afirmații care sunt foarte benefice și educative, în special în competiția alegerilor europene. Lucrul care ne îngrijorează este afirmația cu privire la prim-ministrul Dăncilă, declarație care a apărut în titlul interviului. În acest context, a pretins că premierul Dăncilă ar fi spus la întâlnirea grupului S&D din 15 ianuarie, că „nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva”, precizează Dan Nica, în scrisoarea transmisă lui Antonio Tajani.

Acesta precizează că a verificat înregistrarea audio a întrevederii de atunci a grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, care dovedește contrariul a ceea ce a declarat Frank Engel. „Pentru mai multă acurațe, au verificat înregistrările audio a întâlnirii amintite și în realitate nicio astfel de afirmație nu a fost făcută. Prin urmare, acesta constituie un exemplu clar de știre falsă a europarlamentarului Engel care, profitând de prejudecățile la adresa imaginii României, a susținut că ar fi auzit această informație de la un europarlamentar ungar S&D căruia nu i-a dat numele”, a explicat Nica.

Citește și: Donald Tusk anunță în ce condiții ACCEPTĂ cererea Marii Britanii pentru amânarea Brexitului: 'Vot favorabil în Parlamentul britanic'

Liderul eurodeputaților PSD l-a rugat pe Antonio Tajani să descurajeze public astfel de campanii de dezinformare, în condițiile în care Parlamentul European face eforturi să combată acest fenomen. Nica atrage atenția că inclusiv europarlamentarii trebuie să fie atenți la comportamentul public pe care îl au, deoarece este în joc însăși imaginea instituției. „În cursa pentru alegerile europarlamentare, aș vrea să vă adresez rugămintea să descurajați public orice fel de campanie bazată pe fake news (știri false – n.r.). În Parlamentul European condamnăm deschis această practică, în special acțiunile întreprinse de actori străini. Cu toate acestea, dincolo de combaterea campaniilor de dezinformare inițiate de actori străini, ar trebui, în egală măsură, să fim atenți la comportamentul pe care noi, ca membri ai Parlamentului European, îl promovăm în interiorul Uniunii Europene, deoarece aceste acțiuni riscă să producă un rău mult mai mare. În concluzie, as dori să subliniez că o poziție a fost deja comunicată de în mass-media din România reclamând știrea falsă, bazată pe o dovadă indiscutabilă – înregistrarea audio. În orice caz, este în joc credibilitatea imaginii Parlamentului European dacă permitem ca astfel de practici să continue pe viitor. Aștept răspunsul dumneavoastră”, a conchis Dan Nica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.