Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful executivului de la Kabul își revendică victoria în alegeri

vot

Principalul concurent al actualului preşedinte afgan Ashraf Ghani în alegerile prezidenţiale care au avut loc sâmbătă în Afganistan, şeful executivului Abdullah Abdullah, şi-a revendicat victoria luni, în cadrul unei conferinţe de presă, informează AFP potrivit Agerpres.

"Avem cel mai mare număr de voturi în aceste alegeri", a declarat Abdullah, susţinând că "nu va exista un al doilea tur".

Comisia Electorală Independentă (IEC) nu a anunţat încă cifrele de participare la scrutin, ale cărui rezultate preliminare ar urma să fie date publicităţii la 19 octombrie.

Unul dintre responsabilii IEC, Habib Rahman Nang, a reacţionat imediat, la televiziune, la declaraţiile lui Abdullah, amintind că "niciun candidat nu are dreptul de a se proclama învingător". "Potrivit legii, Comisia Electorală Independentă este cea care decide cine este învingătorul", a subliniat el.

Abdullah Abdullah, care a participat pentru a treia oară la alegeri prezidenţiale în Afganistan, a contestat rezultatele alegerilor din 2014, care au fost marcate de grave nereguli şi au dus la o criză constituţională. În urma unei intervenţii a Washingtonului, în final el a acceptat postul de şef al executivului, sub autoritatea lui Ghani.

Primul tur al alegerilor de sâmbătă s-a derulat fără incidente, însă cu o participare redusă, sub 30% potrivit estimărilor. Observatori independenţi au subliniat în schimb că acest tur s-a desfăşurat în condiţii mai bune privind transparenţa şi eficacitatea decât cele precedente.

Abdullah Abdullah a mai declarat că "rezultatele vor fi anunţate de IEC, însă noi am obţinut cel mai mare număr de voturi".

La rândul său, responsabilul IEC a amintit că aceasta "va anunţa întâi rezultatele preliminare (la 19 octombrie), apoi comisia pentru plângeri va examina plângerile depuse, iar rezultatele finale vor fi anunţate (la 7 noiembrie) de IEC după analizarea acestor plângeri"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.