Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Gărzii de Mediu: Nu contează dimensiunea animalului, nici cine l-a omorât

urs arthur

”Nu contează nici dimensiunea animalului, nici cine l-a omorât, ci modalitatea în care a fost vânat acest exemplar”, spune Octavian Berceanu, după ce prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a fost acuzat de organizaţiile Agent Green şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România.

„Nu contează absolut deloc dimensiunea ursului, nu contează cine anume l-a împușcat, ci modalitatea în care s-a făcut din punct de vedere legal această recoltare de urs, pentru că vorbim de un urs capital, mare, de trofeu, care are un anumit comportament, oriunde l-am pune în pădurile din România, are un anumit comportament, datorat speciei și de obicei el trăiește în mijlocul pădurii, în sălbăticie, unde e ocupat de dimineață până seara și pe timpul nopții, cu marcarea și menținerea teritoriului pe care îl deține, pentru că la aceste dimensiuni nu există și alte animale care să îl concureze cumva, să-l deranjeze sau să-l alunge din pădure spre marginea pădurii. În general, singurele lucruri care împing un astfel de urs de asemenea dimensiuni spre marginea teritoriului sunt exploatările forestiere intensive, sunt lipsa hranei, atunci când se face o culegere a hranei, cum avem fructele de pădure sau o hăituire a animalului respectiv. În cazul de față, nu vorbim de fructe de pădure, iar exploatările nu erau foarte puternice în zona de habitat a acestui animal și de asta am avut suspiciuni”, spune la RFI Octavian Berceanu.

El spune că susține propunerea ca recoltarea unui urs să se facă în prezența unui angajat al Ministerului de Interne și a unui reprezentant al Gărzii de Mediu, așa cum propune Agent Green.

„Susțin 100% ca instituțiile care semnează derogarea pentru recoltarea unor astfel de exemplare și a exemplarelor din speciile strict protejate, cum ar fi ursul, recoltarea să se facă în prezența a cel puțin două persoane delegate de la Garda de Mediu și de la Agenția pentru Protecția Mediului, cele două instituții care și semnează dosarul și actul de derogare, respectiv fișele care constituie actul de derogare semnat de minister”, adaugă șeful Gărzii de Mediu.

Întrebat de ce nu s-a întâmplat acest lucru până acum, șeful Gărzii de Mediu a răspuns: „Este un vid legislativ și cumva ar trebui să îndreptăm lucrurile, pentru că posibilitatea împușcării altui urs decât cel menționat în act, adică ursul care face pagubă, există substanțial și atunci aș vrea să evităm astfel de situații critice pe viitor și să avem acolo cel puțin doi oameni din Ministerul Mediului, de la Garda de Mediu și de la Agenția pentru Protecția Mediului, care să-și asume și ei rezultatele recoltării”.

Șeful Gărzii de Mediu a fost chestionat referitor la ce poate face Garda de Mediu pentru a preveni vânătoarea de trofee.

„Primul lucru este să faci monitorizarea speciei și a exemplarelor. Există în momentul de față tehnologie, care să spună foarte clar și să specifice caracteristicile fiecărui exemplar care face pagube, așa cum avem noi pe Facebook sau pe aplicații de telefon, care ne pot face recunoaștere facială, așa există și aplicații soft, care puse pe camere și pe imagini, pot să facă recunoașterea exemplarului, astfel încât să fie identificat cu precizie”, conchide Octavian Berceanu.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de organizaţiile Agent Green şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România.

Reprezentanții Agent Green susțin că ursul uriaș Arthur a fost împușcat de prințul austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Dar în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților, mai spun ecologiștii care monitorizau ursul.

Ecologiștii au acuzații grave și cer ajutorul Poliției și al Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.