Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Grupului Wagner se simte `lucrat` de bărbați în uniformă legați de armata rusă, serviciile speciale ucrainene și CIA

Ria Novosti
Evgheni Prigojin

Șeful Grupului Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, suspectează că este discreditat de „bărbați în uniformă” legați de armata rusă deoarece mercenarii săi eclipsează trupele ruse pe câmpul de luptă din Ucraina.

Evgheni Prigojin, un fost pușcăriaș pe vremea Uniunii Sovietice reconvertit în om de afaceri în Rusia post-sovietică, spune că este ținta unei campanii de defăimare pe rețelele de socializare din țara sa.

El avansează mai multe ipoteze despre autorii acestei campanii, referindu-se la oligarhii pe care i-a criticat pentru „influența lor negativă asupra viitorului Rusiei”, „bărbați în uniformă” legați de armata rusă, serviciile secrete ucrainene și Agenția Centrală de Informații (CIA).

În opinia sa, cea mai plauzibilă ipoteză este cea a „bărbaților în uniformă, (...) în principal cei apropiați de armată”. „Pentru că mulți dintre ei nu pot atinge eficiența Wagner”, afirmă oligarhul rus.

De câteva luni încoace, Evgheni Prigojin, aflat în conflict cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, critică în mod constant deciziile operaționale ale armatei ruse. În paralel cu aceste critici, „Bucătarul lui Putin” laudă acțiunile mercenarilor Wagner, implicați în principal în bătălia pentru Bahmut.

Criticile la adresa armatei ruse și laudele pentru Wagner i-au crescut popularitatea în Rusia, fiind văzut de unii analiști politici drept un pretendent la succesiunea lui Vladimir Putin. Însă, pe măsura creșterii popularității, s-au înmulțit zvonurile despre trecutul său obscur. Potrivit presei independente din Rusia, aceste zvonuri ar putea fi răspândite de oameni din anturajul lui Putin care îl consideră pe Prigojin drept un dușman.

Canalul de Telegram General SVR, care ar aparține unui fost membru al serviciilor de informații externe al Rusiei, susține că cei mai intimi membri ai cercului lui Putin sunt dezgustați de comportamentul lui Prigojin în interacțiunile sale cu liderul de la Kremlin. Într-o conversație avută cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Prigojin a vorbit pe un ton familiar și le-a permis mai multor persoane să audă discuția. „Putin nu l-a oprit pe Prigojin, ci, jenat, i-a mulțumit ca răspuns și a încheiat conversația”, scrie General SVR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.