Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful IPJ Constanța dezminte un fake-news în care a fost acuzat că a ajutat interlopii

Politia Romana

Șeful IPJ Constanța dezminte un fake-news în care a fost acuzat că a ajutat interlopii

Chestorul de poliție Dumitru Bîltag, care a fost împuternicit, în noiembrie 2023, pe o perioadă de șase luni în funcția de inspector șef al IPJ Constanța, vine cu mai multe precizări după ce a fost acuzat de mass-media că ar sprijini clanuri interlope din Mureș.

Adus la Constanța pentru reorganizarea Inspectoratului Județean de Poliție, în cadrul unui proiect-pilot, Dumitru Bîltag, avansat la câteva săptămâni de la numire în gradul profesional de chestor de poliție, a fost acuzat de jurnaliștii de la „anchetatorii.ro” că nu poate „reforma nimic” și că ar avea legături cu clanurile interlope.

În trecut, acesta a fost șef la IPJ Mureș, iar înainte de mumirea sa la IPJ Constanța era inspector șef interimar la IPJ Ilfov

„Lucrurile sunt total false”

Chestorul de poliție a transmis un comunicat de presă acuzând că a apărut în spațiul public „informații vădit tendențioase și care nu au niciun fundament în realitate”.

„În ceea ce privește afirmația că sunt pe statul de plată al membrilor clanului Barcsa din Mureș, lucrurile sunt total false, aceste persoane făcând, în perioada 2015-2022, cât timp mă aflam la conducerea IPJ Mureș și a BOS Târgu Mureș, obiectul mai multor anchete penale, fiind arestați preventiv, în două dosare ale DIICOT, momente în care, în calitatea mea de șef de structuri de poliție, am sprijinit ancheta de fiecare dată. Mai mult decât atât, în privința celui de-al doilea dosar, acesta a fost deschis de către Poliția Municipiului Reghin, în anul 2021, când eram la conducerea IPJ Mureș, iar în urma probatoriului administrat, acesta a fost declinat către DIICOT-ST Târgu Mureș, pentru instrumentare potrivit competențelor.

În acest din urmă dosar, structura BOS Târgu Mureș, pe care o conduceam în momentul în care dosarul se afla în lucru la DIICOT, a desfășurat toată gama de activități specifice, potrivit competențelor, iar după efectuarea perchezițiilor domiciliare, la locuințele suspecților, aceștia au fost reținuți și ulterior arestați preventiv, în prezent fiind toți condamnați definitiv, în dosarul din 2016, la pedeapsa închisorii, iar în al doilea dosar sunt în faza de judecată, eu plecând din județul Mureș cu serviciul la București, la data de 2 noiembrie 2022 și nemaifiind competența mea pe această linie.

În concluzie, se poate înțelege foarte clar că acești suspecți au fost trași de fiecare dată la răspundere penală, potrivit faptelor comise, iar afirmația că eu aș fi protejat o asemenea grupare infracțională sau oricare altă grupare este lipsită de orice temei, organele de aplicare a legii fiind oricând în măsură să clarifice astfel de aspecte, iar eu sunt în măsură în orice moment să aduc clarificări cu privire la orice situație. Toate aceste aspecte pot fi verificate și va rezulta cu certitudine situația pe care eu am precizat-o.

Cu privire la accidentul rutier în care și-a pierdut viața Dj-ul Cosmin Voidezan, transmit sincere condoleanțe familiei acestuia și fac precizarea că instrumentarea cauzei a fost efectuată de către organul de poliție judiciară rutieră, sub coordonarea procurorului care supraveghează urmărirea penală, inspectorul șef neavând nicio atribuție în asemenea cauze, potrivit art 8 alin 3 din Legea 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare: „Organele ierarhic superioare ale polițiștilor din poliția judiciară nu pot să dea îndrumări sau dispoziții privind cercetarea penală, procurorul fiind singurul competent în acest sens”, a transmis chestorul de poliție Dumitru Bîltag.

„Sunt persoane deranjate că proiectul de la Constanța prinde contur”

„De asemenea, în privința afirmațiilor precum că «a fost nevoie de o crimă pentru a fi dat jos de la IPJ Mureș», precizez că, după 14.09.2021, cu acordul meu și fără să mi se poată imputa ceva în activitatea mea profesională, în decursul carierei mele de ofițer de poliție, am ocupat mai multe funcții de șef de unitate de poliție, fiind foarte onorat că am fost identificat în acele situații soluția pentru momentele de criză în care se aflau conducerile acelor unități, de fiecare dată fiind luată în analiză vasta mea experiență în plan profesional.

Menționez explicit faptul că nu «am fost dat jos de la conducerea IPJ Mureș», ci am plecat eu, după 7 ani de conducere la acel nivel în același loc, chiar și în prezent fiind titularul funcției de șef IPJ Mureș, putând să revin în orice moment pe baza unui simplu raport personal, prin care aș solicita acest lucru. În privința împuternicirii mele în funcția de șef IPJ Constanța, «pentru a ajuta MAFIA» fac precizarea că, de asemenea, toate aceste afirmații apărute în spațiul public sunt cu caracter total tendențios și fără suport în realitate, fiind făcute de persoane deranjate că proiectul de la Constanța prinde contur și poate fi o mare reușită.

Mă bucur să văd astfel de oameni «îngrijorați pe această linie». Asta îmi dă puterea să continui cu aceeași implicare și verticalitate, urmărind cele 3 condiții trasate permanent de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne și ale Poliției Române: integritate, profesionalism și legalitate! Așadar, aceste informații apărute în spațiul public sunt exclusiv de natură tendențioasă și calomnioasă, sens în care, în perioada imediat următoare, voi face toate demersurile pentru introducerea unei acțiuni în justiție, în scopul aflării adevărului”, a concluzionat Dumitru Bîltag.

Pe 9 noiembrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă, cu ocazia numirii lui Dumitru Bîltag la șefia IPJ Constanța, Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, l-a dat pe acesta ca exemplu de persoană „care vrea să performeze”.

„M-am uitat la ce a reușit să facă domnul comisar-șef Bîltag în ultimele luni, la IPJ Ilfov. Nu poți porni la un astfel de proiect fără că persoana respectivă să își dorească, iar domnul comisar șef e o persoană care vrea să performeze. A abordat o serie de dosare cu foarte mult curaj și a reușit să obțină rezultate. Nu am reușit să găsim în cariera sa ceva care să pună la îndoială această decizie”, preciza Cătălin Predoiu, în cadrul conferinței.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.