Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Naftogaz spune că Ucraina intenționează să evite importurile de gaze în acest an

reuters.com
naftogaz

Noul șef al celei mai mari companii energetice din Ucraina are un plan ambițios pentru acest an: să evite importurile de gaze naturale prin creșterea producției interne pentru a satisface nevoile țării – chiar și pe fondul invaziei Rusiei, scrie rigzone.com.

Planul prevede ca Naftogaz să crească producția cu 8% și companiile private cu 16% în acest an pe fondul unei interdicții de export de combustibil, a declarat directorul executiv Oleksiy Chernyshov într-un interviu la trei luni de la noul său rol. De asemenea, nu prevede pierderi teritoriale sau distrugeri a instalațiilor de extracție a gazelor, care ar putea reprezenta un risc pentru demers.

O mișcare de eludare a importurilor de gaze ar marca prima din istoria țării de la obținerea independenței în 1991. Pe măsură ce războiul intră în al doilea an, Ucraina se confruntă cu o economie distrusă și atacuri ale forțelor lui Vladimir Putin asupra infrastructurii energetice a națiunii. Daunele aduse instalațiilor sale de petrol și gaze însumează deja aproximativ 1 miliard de dolari, a spus Chernyshov.

„O creștere a producției interne este obiectivul nostru strategic și trebuie să ne ocupăm noi de asta”, a spus el în biroul său din capitala Kiev. „Nu este doar o problemă de afaceri, este o problemă de supraviețuire și independență a Ucrainei.”

Fondul Monetar Internațional a estimat la sfârșitul anului trecut că Ucraina ar trebui să cumpere 5 miliarde de metri cubi de gaz în 2023. Naftogaz se așteaptă la același lucru în cel mai rău scenariu al său, a spus CEO-ul.

În ultimele luni, entitatea de stat a importat mai puțin gaz decât era planificat pentru a ajuta la generarea de energie după ce infrastructura a fost afectată de atacurile aeriene ale Rusiei. Compania a cumpărat aproximativ jumătate din cele 2 miliarde de metri cubi de combustibil pe care i-a planificat de la sfârșitul lunii octombrie, a spus Chernyshov.

El a numit eforturile producătorilor de gaze ai națiunii de a menține producția ca un „act eroic”, alături de disciplina gospodăriilor. Vremea caldă a ajutat și Ucraina să treacă peste iarnă. Naftogaz a asigurat aprovizionarea cu gaze în toată țara și chiar în zone precum regiunea Donețk, unde lupte grele sunt în desfășurare, a spus Chernyshov.

Situația care s-a materializat în această iarnă a influențat planul Naftogaz de a evita importurile de gaze, deși există o șansă să fie nevoie să cumpere 2 miliarde de metri cubi de gaz, a adăugat el.

„Dar acesta nu este planul nostru de bază”, a spus el. „Asta înseamnă să ne bazăm pe noi înșine.”

Situația facturilor la gaz în Ucraina

Guvernul a înghețat tarifele la utilități pentru gospodării pentru a ajuta familiile după ce invazia Rusiei a cauzat o scădere a veniturilor, dar a promis că va compensa Naftogaz pentru diferența dintre prețurile la gaze importate și cele interne. Nu a făcut acest lucru încă, cu datoria sa față de Naftogaz de 177 de miliarde de grivne (4,8 miliarde de dolari), în timp ce municipalitățile și companiile care distribuie gaze datorează 112 miliarde de grivne, a spus Chernyshov.

În interviu, Chernyshov a mai spus că dorește să ajungă la un compromis în martie cu privire la un acord de restructurare cu unii deținători de obligațiuni, după ce guvernul i-a blocat efectiv să plătească datorii pentru a economisi fonduri pentru achizițiile de gaze. Naftogaz a intrat în incident de plată cu obligațiunile din 2022 și 2026 anul trecut, după ce nu a reușit să strângă suficient sprijin de la deținătorii de obligațiuni pentru o înghețare a datoriilor pe doi ani, în timp ce a ajuns la un acord pentru a-și restructura obligațiunile din 2024.

Cea mai recentă propunere de îndatorare din partea companiei s-a confruntat cu opoziția unui grup care a respins planurile anterioare de a amâna plățile principalului și a dobânzilor pentru o datorie de 835 de milioane de dolari deja neîndeplinită.

„Există deținători de obligațiuni care au ambiții speculative, deoarece prețul obligațiunilor este scăzut și dacă cumpără acele obligațiuni și exercită presiune, vor câștiga bani”, a spus el. „Vreau să găsesc o înțelegere cu toată lumea. Încrederea deținătorilor de obligațiuni este importantă pentru noi, vreau să aibă încredere în mine și în companie.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.