Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful NATO face marele anunț: 'Ne aflăm într-un moment istoric!' - VIDEO

politico.eu
Jens Stoltenberg NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat marţi drept "istoric, înainte de a începe", summitul alianţei nord-atlantice care începe în cursul zilei la Vilnius, aluzie la deblocarea de către Turcia a primirii Suediei în organizaţie.

"Ne aflăm într-un moment istoric, înaintea unui summit care va fi istoric", a apreciat Stoltenberg la o întâlnire care a avut loc înaintea deschiderii oficiale a summitului, la care asistă cei 31 de lideri ai ţărilor membre, plus Suedia, în calitate de ţară invitată, relatează Agerpres.

Secretarul general al NATO a anunţat luni deblocarea de către Turcia a aderării ţării nordice la alianţă, după întâlnirea care a avut loc între premierul suedez Ulf Kristersson şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

De altfel, Stoltenberg s-a declarat marţi "extrem de încrezător" că Turcia va renunţa la opoziţia sa faţă de aderarea Suediei la NATO.

"Cel mai important lucru este că avem o decizie clară a Turciei cum că vor ratifica, vor trimite protocolul de aderare (parlamentului)", a declarat secretarul general al NATO, potrivit dpa.

"Asta este bine pentru Suedia, este bine pentru Turcia şi este bine pentru NATO în ansamblul său şi este bine şi pentru regiunea baltică", a mai apreciat el.

Secretarul general al NATO a anunţat luni deblocarea de către Turcia a aderării ţării nordice la alianţă, după întâlnirea care a avut loc între premierul suedez Ulf Kristersson şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Separat, Stoltenberg a apreciat că aliaţii din NATO ar trebui să ajungă la un acord pentru a renunţa la Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO (Membership Action Plan, MAP) în privinţa Ucrainei, reducând astfel la un singur pas procesul de aderare al ţării la alianţa nord-atlantică.

"Ucraina a făcut multe de când am luat decizia în 2008 (la summitul NATO de la Bucureşti - n.r.) că următorul pas va fi MAP. Ucraina este mult mai aproape de NATO, deci cred că a sosit momentul ca acest lucru să se reflecte în deciziile NATO. Toate puse cap la cap, inclusiv să spunem clar că Ucraina va deveni membră, vom renunţa la Planul de Acţiune pentru aderare, (...) vom trimite un mesaj foarte puternic şi pozitiv din partea NATO către Ucraina", a declarat Stoltenberg, citat de Reuters.

Summitul de la Vilnius – Rusia condamnă solidaritatea NATO cu Ucraina și 'deciziile anti-ruse'

Context

Summitul NATO de două zile din Lituania începe astăzi cu consultări privind continuarea sprijinului pentru Ucraina și extinderea descurajării și apărării împotriva Rusiei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dorește ca summitul să trimită un semnal clar președintelui rus Vladimir Putin. Potrivit norvegianului, el trebuie să realizeze că războiul împotriva Ucrainei este sortit eșecului și că orice agresiune împotriva unui stat NATO ar duce la o reacție decisivă din partea întregii alianțe.

Miza României la summitul de la Vilnius: zile de foc pentru Klaus Iohannis / 'Deciziile vor asigura României un nivel superior de protecţie şi apărare'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.