Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful OMS avertizează populația: riscăm să irosim speranța dată de vaccin

www.forbes.com
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut vineri oamenilor să nu irosească speranţa creată de vaccinuri prin încetinirea eforturilor de combatere a pandemiei care continuă să afecteze puternic multe ţări, informează AFP.

Citește și: Alexandru Rafila: În secţiile ATI se simte din nou aglomeraţia / Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi

Acest avertisment vine în contextul în care sistemul Covax, creat pentru a distribui în mod echitabil vaccinurile anti-COVID, a permis, în sfârşit, săptămâna aceasta începerea imunizării în ţările care anterior nu au avut acces la vaccinuri.

Astfel, au putut fi trimise aproximativ douăzeci de milioane de doze în douăzeci de ţări. Săptămâna viitoare 31 de ţări vor beneficia de alte 14.4 milioane de doze.

"Este un progres încurajator, dar volumul dozelor distribuite prin Covax rămâne relativ scăzut", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El a subliniat, de asemenea, că volumul de livrare planificat de Covax până la sfârşitul lunii mai nu reprezintă 2% până la 3% din populaţia ţărilor beneficiare "în timp ce altele se îndreaptă rapid spre vaccinarea întregii populaţii în următoarele luni".

O nouă critică adusă ţărilor bogate care, sub presiunea populaţiei, acumulează vaccinuri creând astfel un deficit pentru cei mai puţin norocoşi. Un naţionalism al vaccinului pe care Tedros Adhanom Ghebreyesus îl denunţă constant.

Doctorul Michael Ryan, responsabil pentru programul OMS de gestionare a situaţiilor de urgenţă, a avertizat împotriva tuturor tentaţiilor de a lăsa garda jos prea curând.

"Sunt foarte, foarte îngrijorat că se crede că am lăsat în spate ce a fost mai greu. Nu este cazul", a declarat acesta la o conferinţă de presă organizată la Geneva.

"Ţările vor recădea într-un al treilea sau al patrulea val dacă nu suntem atenţi", a avertizat Michael Ryan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.